Настоящият протест е многолик и за това протестиращите не говорят за това какво ще се случи, след като постигнат целите си - оставка на премиера и главния прокурор. Това коментира пред БНР политологът Огнян Минчев.

"Участват хора и групи, които имат малко общо помежду си. До голяма степен всички те отказват да говорят по въпроса какво ще се случи, след като постигнат целите си - оставки на премиера и главния прокурор", каза Минчев.

Според него е нормално да има и контрапротест, тъй като обществото е разделено. Минчев смята, че част от обществото подкрепя протестите, но друга част е против тях, като има и неутрални. Той каза, че не е склонен да смята, че се намираме пред разрешаването на проблемите. И е възможно към икономическата и здравната криза да се прибави и политическа.

"Кризата ще продължи. Протестът не е в състояние да предизвика сам по себе си толкова мащабна политическа криза. Но отключва процеси на политическа криза", каза Минчев.

Според него Велико народно събрание и дебат за нова Конституция не са удачни инициативи в условията на обществена криза. Минчев смята, че ГЕРБ и "Обединени патриоти" ще съберат 120 подписа, за да внесат проекта за Конституция. Той определи този проект на ГЕРБ като "класически маньовър на премиера Бойко Борисов".

"Събира предложенията на противниците и ги хвърля обратно на масата като свои предложения", обясни Минчев.

Според него нова Конституция трябва да се прави в условията на обществен мир, когато обществото е в състояние да гледа по-далеч в бъдещето.

"В криза обществото е фокусирано върху непосредствените си кризисни проблеми", каза Минчев.

Според него с този проект Борисов се опитва да печели време като програма минимум. А програмата максимум е евентуална концентрация на власт, създаване на авторитарни мнозинства чрез мажоритарния вот, президентска република и т.н.

Минчев смята, че президентът Румен Радев напълно е излязъл от ролята си на помирител и балансьор и е влязъл в пряко политическо противоборство. Политологът изтъкна, че президентът се изявява като алтернатива, но досега "не е казал нито дума за това каква е неговата полтиическа програма, какъв е неговия евентуален екип".

"Това допълнително нагнетява ситуацията и конфликтите. Нищо не знаем за президента и неговите политически позиции, освен поредица от слухове за афинитета му към Кремъл", каза още Минчев.

Той коментира и слуховете, че е възможно Николай Младенов да довърши мандата на правителството като премиер.

"Обикновено като започнат публично да готвят някого за нещо то рядко се случва. Ако готвиш някого за нещо в България не споделяш това, преди да официализираш своите намерения. Разговорите за това кой какъв ще става обикновено не водят доникъде", смята Минчев.

Според него е любопитно дали след като минат отпуските ще има нова енергия в протестите.

"Те биха могли да оцелеят, ще придобият една нова сила. Биха могли да бъдат разширени в социални сфери. Това ще осигури един по-мащабен успех", коментира политологът.