След ЕК и Франция обяви, че срещу руския опозиционер Алексей Навални е било извършено престъпление и поиска от руските власти "бързо и прозрачно разследване", предаде Ройтерс.

"Франция изразява дълбоката си тревога от този престъпен акт, извършен срещу водеща фигура в руския политически живот", заяви в комюнике Министерството на външните работи. "Необходимо е руските власти да проведат бързо и прозрачно разследване, за да научим обстоятелствата, при които деянието е извършено", допълва се в него. 

Малко по-рано говорителят на Кремъл Дмитрий Песков определи като "прибързани" заключенията на германските лекари, според които Навални е бил отровен. 

Той увери, че ако отравянето действително бъде доказано, тогава със сигурност ще последва разследване.

"Ако веществото бъде идентифицирано и се докаже, че става въпрос за отравяне, тогава, разбира се, ще има основание за разследване", заяви той пред репортери.

Германски лекари заявиха в понеделник, че медицинските прегледи показват отравяне с някакъв вид инхибитор на холинестеразата, въпреки че конкретното вещество все още не е известно.

Опозиционерът все още е в изкуствена кома и в тежко състояние в берлинската болница "Шарите", въпреки че животът му не е в опасност.

Миналата седмица Еманюел Макрон обяви, че Франция е готова да окаже медицинска помощ на Навални, както и да му осигури убежище.