Данаил Кирилов подаде оставка като министър на правосъдието след разговор с министър-председателя Бойко Борисов.

Решението на премиера дали да приеме оставката ще бъде взето след разговори с коалиционните партньори, съобщиха от Министерския съвет.

Новината идва, докато ГЕРБ води преговори с останалите политически сили в Народното събрание по проект за нова конституция и решение за свикване на Велико народно събрание. От управляващата партия не отговарят еднозначно кой е авторът на предложения проект за основен закон, но се смята, че зад текста, който търпи критики от всички посоки и най-вече от експертните среди, не може да не стои и Кирилов. Вицепремиерът Екатерина Захариева каза през миналата седмица, че той е участвал в писането заедно с екип от юристи (неназовани).

Преди време Борисов "забрани" на правосъдния си министър да пише във фейсбук, след като той иронизира в статус съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов, сравнявайки го с анимационния герой СпонджБоб. Обществена реакция по повод забраната - как човек, който не бива да пише в социалните мрежи, пише нова конституция.

 

Данаил Кирилов зае поста министър на правосъдието след оставката на Цецка Цачева от поста покрай т.нар. Апартаментгейт. Преди това юристът бе шеф на комисията по правни въпроси в Народното събрание и практически водеше голяма част от законодателните инициативи на ГЕРБ там. Ако оставката му бъде приета, той има право да се върне в парламента като народен представител. 

Преди да стане депутат от ГЕРБ, Кирилов бе областен управител на София, а още по-преди - общински съветник в столицата от групата на БСП.