Бизнесменът Евгений Пригожин, познат като Готвача на Путин заради кетъринг бизнеса си за руския политически елит и близките си отношения с руския президент, се закани да разори Алексей Навални, освен ако руският опозиционер не умре преди това, предадоха Ройтерс и Си Ен Ен.

Във фейсбук страницата на компанията му "Конкорд" бе цитирано изявление на Пригожин, от което става ясно, че изкупил дълга на Навални, съдружничката му Любов Собол и Фонда за борба с корупцията (ФБК) на стойност почти 88 млн. рубли (1,2 млн. долара) за щети във връзка с видео разследване.

Миналия октомври съд разпореди на Навални, Собол и ФБК да разплатят дълга на обекта на разследването им - компанията "Московски школник", за която се смята, че е монополизирала пазара за храни в училищата. ФБК настоява, че те са с лошо качество и че от тях на децата им ставало лошо.

През юли Навални формално закри ФБК заради невъзможността да изплати дълга.

Смята се, че "Московски школник" е свързана с Пригожин. Бизнесменът отхвърля тези твърдения. Както и обвиненията, че финансира руската "фабрика за тролове" и частната войска "Вагнер".

"Възнамерявам да съблека дрехите и обувките на тази група от безскрупулни хора", заканва се той.

Бизнесменът подигравателно уверява, че "ако другарят Навални ритне камбаната, аз лично нямам намерение да го преследвам в този свят".

"Но ако оживее, ще трябва да отговаря с цялата строгост на руските закони", допълва бизнесменът.