Кевин Мейър, главният изпълнителен директор на популярното мобилно приложение ТикТок (TikTok), подаде оставка на фона на натиска на администрацията на американския президент Доналд Тръмп и обвиненията, че видео платформата представлява заплаха за националната сигурност на САЩ, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Приложението се превърна в ключов въпрос в напрежението между САЩ и Китай. Администрацията на Тръмп настоява американското подразделение на ТикТок да бъде продадено на местна фирма. Майкрософт (Microsoft) преговаря за купуването на американския бизнес на ТикТок, отбелязва ДПА.

ТикТок е собственост на китайската компания БайтДенс (ByteDance).

Оценяваме, че политическата динамика през последните няколко месеца значително промени обхвата на ролята на Кевин занапред и напълно уважаваме решението му. Благодарим му за работата му в компанията и му желаем успех, каза говорител.

Приложението, което е изключително популярно в страната, дава възможност на потребителите да създават кратки видеа - често с някои базови ефекти и музика.

Американската армия вече забрани използването му. Индия също забрани приложението заради друг спор с Пекин.

Мейър, бивш директор в "Дисни" (Disney), се присъедини към ТикТок точно преди да се окаже насред бурята между двете водещи световни икономики.
Мейър, който е американски гражданин, бе ключов елемент от контрааргументацията на ТикТок, че компанията е местно базирана и не е инструмент на китайското правителство за събиране на данни на потребителите.

Тръмп настоява БайтДенс да продаде приложението, вероятно на Майкрософт, до средата на септември и да отстрани каквото и да е неамериканско участие в компанията до ноември.

По-късно Уолмарт (Walmart) съобщи, че ще се присъедини към Майкрософт (Microsoft) в офертата за американските активи на популярното мобилно приложение ТикТок (TikTok), предаде Ройтерс. Компанията за търговия на дребно похвали възможностите на ТикТок за онлайн търговия и реклама.