Втора поред инстанция - Софийски градски съд (СГС), прие, че вероятно в поведението на шофьорката Елена Мицева, която влезе с кола сред протестиращите на бул. "Ситняково", има данни за извършено престъпление.

Днес състав на СГС с председател Христинка Колева изрично се произнесе, че това следва да бъде на вниманието на разследващите от Първо РУ на СДВР.

Това стана по време на гледане на мярката за неотклонение на Георги Георгиев, който е обвинен по два члена - за хулиганство с особена дързост и за увреждане на чуждо имущество. Любопитно е, че прокуратурата изобщо не протестира срещу първоначално наложената му гаранция от Софийския районен съд - 500 лева. 

Днес обаче адвокатката на Георгиев - Полина Велчева - представи документи, че младият мъж работи на трудов договор за 300 лева, пледира, че наложената гаранция е твърде висока и поиска той да бъде освободен без никаква мярка.

Проверка на защитата установила, че счупеното предно стъкло на Мицева в представителството на "Тойота" заедно с монтажа струва 183 лева.

Велчева изтъкна, че изобщо не е вярно, че Георги отишъл да отмъщава на Елена Мицева при врязването с автомобила й в тъплата, а се е втурнал към колата, за да помага да не бъдат сгазени хора. Самият той разказа същото пред Софийския районен съд преди няколко дни.

Интересно е, че след като съдия Христинка Колева се произнезсе, че има данни за престъпление по транспорта от страна на Мицева - по чл. 342 от НК* (виж бележката по-долу), и адвокатката каза пред журналисти, че още на следващия ден - 18 август, са сезирали прокуратурата за опит за убийство и дори за тероризъм. Движение по случая обаче до момента не е известно да има, а - както е известно - актовете за отказ на прокуратурата да разследва не подлежат на никакъв контрол от никого.

Самият Георги, който явно не е много наясно с процедурата, помоли съда да бъде "оневинен за деянието, което съм извършил, защото не съм го извършил аз". 

В определението си СГС прие, че поведението му е укоримо, има признаци на хулиганство, а от показанията на Мицева, мъжа ѝ (който бе също в колата) и на други двама свидетели може да се предположи, че Георгиев е авторът на деянието. Освен това шофьорката го е посочила на организирано от полицията разпознаване в районното.

Тричленният състав не се съгласи с колегите си от Районния съд, че става дума за по-леко хулиганство (по ал. 1 на чл. 325), а именно за такова - "с изключителен цинизъм или дързост", за което е и обвинението.

Все пак с представените днес доказателства за заплатата, за това, че младежът работи, заради чистото му съдебно минало и това, че срещу него няма други разследвания, съдът го пусна с най-леката мярка - "подписка".

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

---

* Бел. ред . Чл. 342 ал 1 от НК - (Изм. - ДВ, бр. 95 от 1975 г., изм. - ДВ, бр. 28 от 1982 г., в сила от 01.07.1982 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 103 от 2004 г., в сила от 01.01.2005 г.) Който при управляване на подвижен железопътен състав, въздухоплавателно средство, моторно превозно средство, плавателен съд, бойна или специална машина наруши правилата за движение, като допуска причиняването на телесна повреда или смърт на другиго, се наказва с лишаване от свобода до две години или с пробация.