"Предвид високата обществена опасност на деянието и извършителя" е задържан с прокурорска мярка за 72 часа 39-годишен шофьор на джип мерцедес G-клас, който изблъска шофьорка в София, а после на два пъти умишлено удари колата ѝ.

Това става ясно от съобщение на прокуратурата днес, след като случаят, заснет на любителско видео, бе показан по телевизиите и разбуни социалните мрежи.

На "юнака" Н. Р. ще му бъде търсена оттговорност по квалифицирания член за тежко хулиганство - "непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото", отличаващи се "с изключителен цинизъм и дързост". Той предвижда до 5 години затвор.

Видеото може да бъде видяно тук:

На клипа се вижда как жената със ситроен С1 опитва да направи ляв завой от "Цар Освободител" по "Г. С. Раковски", а джипът опитва да се "шмугне" паралелно с нея въпреки тесните улици, които видимо не позволяват това. Първо ѝ препречва пътя, а след като шофьорката отбива и спира, джентълменът с джипа два пъти се засилва, удря колата ѝ и отпрашва с мръсна газ.

От съобщението днес на прокуратурата става ясно, че потърпевшата е возела в колата си и 10-месечното си бебе.

Джипът е обявен за общодържавно издирване.

От Софийския районен съд ще бъде поискана най-тежката мярка "задържане под стража".

Ето и цялото съобщение на прокуратрата:

На 26.08.2020 г. Софийска районна прокуратура (СРП) привлече към наказателна отговорност Н. Р., на 39 години, за престъпление по чл. 325, ал. 3, вр. ал. 2, вр. ал. 1 от НК.

Н. Р. е обвинен в това, че на 19.08.2020 г., около 15,30 часа, в гр. София, на кръстовището на бул. „Цар Освободител“ и ул. „Георги С. Раковски“, е извършил непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото. Деянието е извършено при управление на моторно превозно средство и се отличава с изключителна дързост.

Обвиняемият шофирал джип "Мерцедес" G 63, когато без каквато и да е причина ударил последователно два пъти спрял вдясно на пътя лек автомобил "Ситроен" С1, докато в него се е намирала Е. Т. и малолетното ѝ дете - на 10 месеца. Деянието е извършено на централно столично кръстовище.

В хода на разследването са установени и разпитани свидетели очевидци. Иззети са записи от охранителни камери в района на местопроизшествието, приобщен е и запис, излъчен в ефира на Националната телевизия. Направени са разпознавания.

Автомобилът, с който е извършено деянието, е регистриран като собственост на фирма „С. Р.“ ООД, като към момента е обявен за общодържавно издирване.

За извършеното от обвиняемия Н. Р. престъпление се предвижда наказание лишаване от свобода до пет години.

Предвид високата обществена опасност на деянието и извършителя на 26.08.2020 г. прокурор при СРП е постановил задържане на Н. Р. за срок до 72 часа, след изтичането на които ще бъде изготвено и внесено искане до Софийския районен съд за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо обвиняемия.