Туристите в шведския остров Готланд в Балтийско море останаха неприятно изненадани, когато бронетранспортьори и други тежковъоръжени превозни средства бяха качени на ферибот на пристанището, след което бяха ескортирани от шведски бойни самолети и военен кораб.

Освен любима дестинация за местни и чуждестранни посетители Готланд е важен стратегически пост, който често е определян за "неподвижния самолетоносач" на Швеция. Армията на страната мобилизира четири военни кораба и боен самолет, както и голям брой земни части като реакция на огромно военно учение на Русия в региона. 

Според военни специалисти Русия може и да е била провокирана от скорошните учения на НАТО в региона, протестите в Беларус и решението на Тръмп да премести американски войски от Германия в Полша.

Ян Торнквист, шеф на съвместните операции с Въоръжените сили на Швеция, обяви, че "военната активност в Балтийско море, провеждана от руски и западни играчи, е в мащаб, чийто размер не е виждан от студената война насам".

Руските кораби "Корольов", "Калининград" и "Минск" отплаваха във вторник от Калининградска област, руски анклав на Балтика между Полша и Литва, като бяха придружавани от два миночистача и по-малък боен кораб.

Флотилията планира да плава по крайбрежието на Латвия, Литва и Естония, бивши съветски републики и членки на НАТО, и близо до територията на Швеция и Финландия, които са неутрални държави. След това ще бъде проведено упражнение по нападение на руска територия близо до Санкт Петербург.

Павел Фелгенхауер, военен специалист от "Новая газета", заяви, че учението е част от мащабната операция "Океански щит". Според него то не е свързано с настоящите руски военни учения близо до границата с Беларус, в което участват 6000 войници и 1500 бронирани машини.

Напрежението между Русия и Запада рязко нарасна през 2014 г., след като Русия анексира Крим. Кремъл проведе големи военни учения по западните си граници и предизвика сериозни страхове в Европа.

В отговор НАТО състави планове за противодействие на стария си враг, започна да укрепва връзките със съюзнически армии, увеличи броя на войските и шпионите и обнови отбранителна стратегия на Пентагона, която вече не е толкова фокусирана върху глобалния тероризъм, колкото върху потенциалните заплахи от страна на Русия и Китай.

През последните две години САЩ и нейните съюзници от НАТО разположиха около 4500 войници в трите балтийски държави и Полша. През миналата година НАТО одобри план, съгласно който до 2020 г. поне 30 000 военнослужещи ще бъдат в бойна готовност да реагират срещу руската агресия в рамките на 30 дни.

Напрежението е част от разрастващото се съперничество между Вашингтон и Москва.

НАТО проведе ежегодното си учение в Балтика през юни, като Швеция и Финландия взеха участие, въпреки че не са членки на Алианса. Бяха замесени над 8600 войници, 50 кораба, хеликоптер и две подводници. Но оттогава не са провеждани учения с такъв размер, обяви говорител на Алианса.

Западните анализатори предположиха, че Русия може да реагира по-остро заради протестите в Беларус, след като предупреди външните сили да не се месят във вътрешните дела на страната. Кремъл отдавна обвинява САЩ в насърчаването на революции в бивши съветски републики, по-специално в Грузия и Украйна.

"Руснаците показват, че са готови на радикални мерки", заяви Карлис Неретниекс - пенсиониран високопоставен офицер и бивш директор на Шведския университет по отбрана. "Те се опитват да изплашат Запада."

Неретниекс заяви, че правителството на президента Путин, което вече овладява протестите в Сибир, се притеснява, че евентуалното падане на Лукашенко може да предизвика нови демонстрации в Русия.

"Те сега искат да отклонят вниманието от вътрешната ситуация и да създадат външна заплаха."

Въпреки че Русия разполага с армия в бойна готовност, Торнквист обяви в изявление, публикувано на уебсайта на шведските въоръжени сили в понеделник, че рискът от военно нападение все още е много малък, въпреки че условията са непредсказуеми.

"Свидетели сме на влошена ситуация за сигурността в околностите на Швеция", каза той.

Стокхолм е загрижен и от друга заплаха: възможното оттегляне на гаранцията за защита от САЩ - нещо, което Тръмп е подкрепял в миналото.

"Това създаде високи нива на безпокойство в цяла Европа", сподели анализатор.

Коментарът на Томас Ердбринк е публикуван в "Ню Йорк таймс". Преводът е на Клуб Z.