Отнемането на лиценза на КТБ бе само поредната, а не последната серия на сериала с банката. То прави възможни две неща - изплащането на гарантираните депозити до 196 000 лева и стартирането на съдебна процедура по несъстоятелност. Първото е ясно. До 4 декември защитените вложите ще получат парите си. Второто обаче опира до сляпата, а често и глуха на родна почва Темида. Възможно е все пак съдът да ни изненада и скоростно да постави банката в несъстоятелност.

Какво се случва после?

После Фондът за гарантиране на влоговете в банките избира синдик на КТБ.Всъщност синдиците ще са поне двама. При последното обявяване на банка в несъстоятелност - Международната банка за търговия и развитие през 2004 г. синдиците бяха двама, въпреки че тя бе много далеч от мащабите на КТБ.

#Кой какво предлага?

Работата на синдиците е изключително важна и отговорна. От тях зависи всичко - какви средства на банката ще се върнат обратно, кои активи ще продадени евтино и кои скъпо, кой ще ги получи и т. н. В случая с КТБ от ФГВБ още от сега са се изприщили заради задължението, че те трябва да изберат двама души, които реално ще бъдат назначени за пълни господари на тайните на банката-пирамида. 

Тук е необходимо важно уточнение! Синдици в България има много - процедурата по несъстоятелност е твърде често срещано явление и в списъка на оторизираните лица на правосъдното министерство са включени стотици квалифицирани лица. Банковата несъстоятелност обаче е съвсем друга процедура и фондът ще избира синдиците по списък посочен от БНБ. И тук е най-любопитното - списъкът е таен и имената в него са между 12 и 20.

Ето #Кой ще управлява банката?

Оттук насетне ФГВБ вероятно ще се опита да излезе сух от водата. В кулоарите на ведомството вече обмислят да направят публичен списъка на банковите синдици и да се опитат да разиграят нещо като "конкурс за красота" за синдиците на КТБ. Ще оценяват концепции на различни кандидати и ще се опитат да изберат най-добрата. Но както казахме изборът никак не е голям. Затова от фонда отдавна са решили да вкарат в банката и международна финансова институция, която хем ще търси изчезналите пари от КТБ както поиска централната банка преди ден, хем ще хвърля по едно око на всички действия, които се вършат от синдиците на банката. 

Доколко това ще реши проблема не е много ясно. Или по-скоро е ясно, че няма да се получи. При предишни банкови несъстоятелности синдиците почти веднага след като разпродадат активите си намират прекрасна работа в борда на друга банка - тази, която е купувала най-много и най-евтино.