Председателката на Централната избирателна комисия (ЦИК) Стефка Стоева подава оставка. Тя е съобщила решението си пред останалите членове на комисията днес по време на заседанието. Мотивите ѝ - по собствените ѝ думи, са лични и няма да ги представя. Преди това обаче юристката е говорила надълго и нашироко за проблемите в Изборния кодекс и организацията на машинното гласуване, потвърдиха пред Клуб Z от ЦИК. 

Решението за оставка идва около 6 месеца преди да трябва да се проведат следващи редовни парламентарни избори (мандатът на 44-тия парламент изтича в края на март 2021 г.) и в условията на консултации за свикване на Велико народно събрание преди март - идея, лансирана от премиера Бойко Борисов. 

Стоева бе избрана от Народното събрание за председател на изборната комисия през пролетта на 2019 г. - единодушно. Тя е дългогодишен авторитетен съдия, върховен съдия и бивш зам.-председател на Върховния административен съд, а l периода 2009 - 2018 г. е и член на Конституционния съд. 

В последните седмици има напрежение (отново) около въвеждане на машинно гласуване, отлагано няколко пъти, в това число и в нарушение на закона. Още миналата година обаче то залегна отново в кодекса - при това във вариант вотът да е само такъв - без хартиени бюлетини - във всички секционни изборни комисии с над 300 избиратели, като изключение има само за местните избори.

Покрай протестите и идеята на Бойко Борисов да се свиква (предсрочно) Велико народно събрание, от ГЕРБ внесоха нови промени (въпреки че подкрепиха тези от 2019-а), с които първо връщат хартиената бюлетина като опция, но и вменяват на ЦИК организацията по придобиване - чрез наем или купуване - на машини за цялата страна. И въобще цялата организация и логистика по темата. От комисията поискаха среща с вицепремиера Томислав Дончев, който отговаря в правителството за обезпечаване на изборния процес и бяха озадачени от факта, че не са потърсени депутатите, когато депутати внасят промени на правилата за провеждане на избори.

Освен това още през февруари от ЦИК изготвиха анализ с препоръки към Народното събрание за подобряване на Изборния процес, включително за цялостното ангажиране на всички държавни органи по организацията на машинното гласуване. Резултатът обаче е нулев, институциите не са свършили нищо по въпроса до момента - освен провеждане на няколко срещи на работна група по темата.

От изказването на Стоева днес пред колегите ѝ стана ясно, че за ЦИК внесените от ГЕРБ поправки в кодекса са били изненада.

"Не считам, че придобиването на машините и всички останали разнородни по вида си дейности трябва да се стоварват върху гърба на ЦИК. Тя няма такова правомощие по Изборния кодекс. Целта е вероятно комисията да се използва като необходимия грешник на предстоящите избори. Вярно, че ЦИК е организаторът на изборите, но правомощията ѝ са конкретно изброени и са свързани с организацията на изборния процес", смята юристката. 

По думите ѝ в резултат на действията на властите "ЦИК е поставена в едно изключително сериозно положение – да работи в условията на неясно и нестабилно законодателство" и настоя, че това трябва ясно да се чуе от обществото - вместо да се вменява, че ЦИК саботирала изборите. 

Оставката - чисто процедурно - следва да се подаде пред органа, който избира ЦИК - Народното събрание.