Надали има човек на света, който да не знае кой е легендарният детектив Шерлок Холмс. А за сестра му чували ли сте?

През последните години романите на Артър Конан Дойл неведнъж оживяваха на малкия и големия екран. Историте за знаменитото дуо - Шерлок Холмс и Доктор Уотсън, претърпяха доста интерпретации. Във филмите на Гай Ричи, Робърт Дауни-младши и Джъд Лоу се потопиха във викторианска Англия. В сериала на BBC пък Бенедикт Къмбърбач и Mартин Фрийман изиграха героите в наши дни. А в американския сериал "Елементарно, Уотсън" видяхме една съвсем различна обстановка - Джони Лий Милър като Шерлок Холмс и Люси Лю като д-р Джоан Уотсън, разгадаващи мистерии в наши дни, но вместо във Великобритания действието се развива в САЩ. 

Сега Netflix екранизира романите на американската писателка Нанси Спрингър, в които главен герой не е Шерлок, а по-малката му сестра - Енола Холмс. Историите на Спрингър са базирани на романите на Артър Конан Дойл, като писателката е създала свой собствен главен герой - 14-годишната Енола. А тя, макар че много прилича на брат си, бяга и се крие от него.

В главната роля ще видим Мили Боби Браун, чиято майка (Хелена Бонам Картър) изчезва мистериозно. Това принуждва братята й - Хенри Кавил (в ролята Шерлок Холмс) и Сам Клафлин (братът на Шерлок - Майкрофт), да я вкарат против волята ѝ в пансион, където тя да стане "порядъчна дама", докато те открият майката.

Енола обаче бяга от училището и в търсене на майка си се установява в Лондон. Там тя основава своя собствена детективска агенция, специализирана в издирването на изчезнали хора. За да не я открият братята ѝ, момичето се превъплъщава в... дама. Не след дълго любопитството на Енола я сблъсква с мистерията около младия лорд Телксбъри (Луис Партридж). 

Подобно на брат си Енола се превръща в супердетектив, разплитайки конспирация, която би променила хода на историята. 

Филма ще може да гледате от 23 септември в Netflix, a трейлъра може да видите тук.