Обезщетението за безработица да е 12 лева на ден, а не 9 лева както е сега.

За това се е разбрал днес Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС), съобщават от Министерския съвет. Заседанието бе извънредно и се проведе онлайн. 

Предлага се минималният дневен размер на паричното обезщетение за безработица да влезе в сила от 1 октомври тази година. Това увеличение ще засегне около 30 000 лица средно на месец, като допълнителният ресурс ще бъде близо 90 млн. лв. до края на 2020 г. 

Предлага се също така срокът за получаване на парично обезщетение за безработица по  чл. 54б, ал. 4 от Кодекса за социално осигуряване (когато лицето е придобило право на обезщетение в период, по-малък от 3 години от предходното ползване) да се повиши от 4 на 7 месеца. Тази промяна ще засегне между 13 000 и 15 000 лица средно на месец за периода от 1 октомври до 31 декември 2020 г. Необходимият разход за тримесечния период се оценява на около 2 млн. лв.

Общият допълнителен разход за двете мерки възлиза на 14 млн. лв. за тази година, като от МС посочват, че не е необходимо да бъде извършвана корекция в разходите на фонд "Безработица". Пропомнят, че парите за фонда бяха увеличени по време на пандемията с 1 млрд. лв. (заради мерките за подпомагане на бизнеса)," като оценките за очакваното изпълнение на консолидирания бюджет на държавното обществено осигуряване на база отчетни данни към 31 юли показват, че в края на годината ще са налице достатъчно средства за обезпечаване на увеличените разходи на фонда". С други думи - бизнесът не се е възползвал и няма да се възползва в максимална степен от правителствените мерки.

Социалните партньори обаче не са постигнали съглсие по предложеното неотдавна от правителство увеличение с 30 на сто на заплатите в десетки администрации. Мотивът бе, че става въпрос за служители, които работят "на първа линия" в борбата с коронавируса и и сега имат ниски заплати. Против са били представителите на бизнеса, като са поискали допълване на мотивите и предоставяне от страна на вносителите на ясни финансови разчети.