Полицията в Берлин прекрати многолюден протест срещу ограничителните мерки, наложени заради епидемията от новия коронавирус.

Това стана само няколко часа, след като протестът започна без спазване на дистанция между участниците и без носене на маски, както бяха призовали силите на реда, предаде Ройтерс.

В Туитър полицията предупреди, че при това положение, няма друг избор, освен да спре проявата. Всички мерки, които предприехме, не доведоха до спазване на условията, заяви полицията. Неин говорител каза, че протестиращите се разотиват мирно, макар че има някои отделни малки огнища на напрежение - подпален контейнер за боклук и блокирани улици.

За поддържане на реда по време на днешната демонстрация, за която се бяха събрали около 18 000 души, бяха разположени 3000 полицаи. Полицията бе подготвена за евентуални прояви на насилие. Днешната демонстрация първоначално бе забранена от градските власти, но снощи регионален съд в крайна сметка я позволи.

Активисти на протеста, ядосани от опита на градските власти да го забранят, ги засипаха с хиляди заявки за допълнителни протестни прояви през двата почивни дни.

В Париж, Нант, Кан и други френски градове днес също имаше митинги против въведеното задължително носене на маски в борбата срещу разпространението на COVID-19, предаде Франс прес.

Между 200 и 300 души се събраха в Париж, за да протестират срещу задължителното носене на маска. Те скандираха "Свобода, свобода!" и "Долу санитарната диктатура!", "Не искаме да носим маски!", "Власт на народа!". Досега подобни демонстрации във Франция не е имало, посочва АФП.

Властите във Франция и по-специално префектурите и кметствата в редица големи градове, въведоха през последните дни задължително носене на маски на всички обществени места, включително по улиците и парковете. Нарушаването на разпоредбите се санкционира с глоба от 135 евро, а при повторно неспазване на разпоредбите паричните санции могат да достигнат 1500 евро.

Според данни на здравното министерство на Франция за изминалото денонощие са регистрирани 7379 случая на COVID-19, което е с 20 на сто повече в сравнение с предходния ден. 

БТА