Ден 52-ри на протестите, с които се искат оставките и на правителството, и на главния прокурор Иван Гешев, преминава под надслова подготовка за 2 септември. Това е денят, в който депутатите трябва да се съберат на първо заседание след лятната си ваканция и денят в който трябва да стане ясно - ще събере ли ГЕРБ 120 подписа, за да внесе в Народното събрание проекта си за изменения в конституцията, кръстен "нова" конституция.

В социалните мрежи от няколко седмици тече организация за "велико народно въстание" на тази дата. 

 

 

"За 52 дни променихме немалко неща. Не толкова колкото ни се иска и не толкова бързо, но пътят е дълъг, стръмен и трънлив и срещу нас. От днес разширяват зоната за сигурност, готвят се за 2 септември, така че, ако някой не те чувства като "Опълченците на Шипка", на 2-ри ще бъдем "Опълченците на Шипка". Поръчали сме черешови топчета, джепане. Те ще бъдат тук, готови. Имаме байраци, очевидно. Имаме и камъни! Стъпили сме върху тях! 52 дни ги трамбоваме, така че ние сме готови. Борисов, дали си готов за нас, ние идваме!", заяви Николай Хаджигенов от "Отровното трио" - неформален лидер на протестите, цитиран от БНР.

Блокирани остават кръстовищата при Ларгото, Ректората и Орлов мост. Демонстрацията преминава мирно.

И днес се организира контрапротест - пред Румънското посолство, като целта му е да няма повече блокади на кръстовището на бул. "Ситняково". Участниците събират подписи срещу затварянето на пътни артерии. И днес присъстващите настояват и за оставката на президента Румен Радев с мотива, че "разединява нацията".