На 18 август 2019 г. президентът на САЩ предложи да купи най-големия остров в света - Гренландия.

Идеята му предизвика критики от множество страни по света, логично, най-остри от страна на Дания, но странната хрумка на държавния глава скоро бе затрупана от новините на деня.

Бившият служител от Департамента за вътрешната сигурност на САЩ Майлс Тейлър отново припомни любопитната случка, като заяви пред "Ем Ес Ен Би Си", че Тръмп е обмислял да замени Пуерто Рико за Гренландия, предаде EUobserver. Тейлър сподели, че президентът е издал намеренията си пред група американски служители на път за територията на САЩ.

"Преди да отидем там той не само ни каза, че иска да купи Гренландия. Той всъщност обяви, че иска да види дали можем да продадем Пуерто Рико. Дали можем да заменим Пуерто Рико за Гренландия. Защото по неговите думи Пуерто Рико било мръсно и хората били бедни", сподели Тейлър.

Ааджа Чемниц Ларсен - гренландски народен представител в датския парламент, обяви, че е възмутена от развитието по случая.

"Ако това е правилно, то илюстрира отново едно разбиране за човешките същества, което е напълно побъркано. То подчертава, че трябва да внимаваме да не бъдем погълнати от САЩ. Нуждаем се от САЩ в качеството им на военен съюзник и сътрудник в сигурността, но това ни разкрива, че на нас не се гледа като на партньор", заяви тя.

Вашингтон не за първи път предлага да откупи територии на Дания.

През 1917 г. САЩ купуват Вирджинските острови в Карибите за 25 милиона долара, а през 1947 г. официално предлагат да закупят и Гренландия.

След изявлението на Тейлър Доналд Тръмп обяви, че никога не се е срещал с него и го определи като "отрепка". Президентът обаче не коментира твърдението, че се е опитал да замени Пуерто Рико за Гренландия.

Пуерто Рико, испанска колония в продължение на 4 века, е със статут на свободно присъединила се държава към САЩ, след като Испания се отказва от претенциите си в резултат от Испано-американската война от 1898 г.

Когато на 18 август 2019 г. президентът потвърди желанието си да закупи Гренландия, той бе попитан дали обмисля заменка, за да се сдобие с острова на Дания.

"Ами, много неща може да станат", отвърна Тръмп.