Чипсетовете за поддръжка на 5G мрежи от най-големите производители поевтиняват, съобщава Gizchina. Qualcomm и Mediatek вече предлагат на смартфон компаниите решения за под 20 долара.

През 2019 г. първите SoC (System on chip) с поддръжка на петото поколение мрежи се появиха само във флагманите за по над 1000 долара. Решението на Qualcomm да оборудва върховия си чип Snapdragon 865 само във версия с 5G модул значително затрудни някои производители, но за сметка на това изкара доста смартфони на пазара с тази функция.

Цените, разбира се, паднаха значително и в момента има смартфони за по 500-600 долара с възможност да ползват 5G мрежите. Те се възползват от чипове като Snapdragon 690 5G, 768 5G и 765 5G.

Qualcomm обаче готви евтин чип с кодовото име sm4350, който ще направи възможно дори наистина бюджетен смартфон - под 200 долара - да се свързва с най-бързата интернет връзка.

MediaTek пък ще прави поне 2 евтини чипсета, които се очакват във втората половина на годината.

Разпространението на 5G мрежите по света се забави значително заради световната пандемия от COVID-19, но в момента темповете се възстановяват. Засега такива мрежи има в 35 държави в света, като те са най-развити в Южна Корея, Китай и САЩ. Монако пък е първата държава, която може да се похвали с пълно покритие - но това е далеч по-лесно на територия от 2,1 кв. км.