Досегашният служебен министър на външните работи Даниел Митов запазва поста си.  Роден е на 4 декември 1977 г. в София. Завършва СУ „Климент Охридски“, специалност „Политология“. Участва в програмите за обмен „Маршал“ на Marshall Memorial Fund (German Marshall Fund of the US), както и в „Programme des personnalités d’avenir” на френското външно министерство. Специализира „Политически умения“ в Центъра за продължаващо обучение на Нов български университет.

През 2002 г. работи в Политическата академия за Централна и Югоизточна Европа като част от екипа на Българското училище за политика и списание „Разум“. През 2006 г. става изпълнителен директор на фондация „Демокрация“, а след това и заместник-председател на Демократи за силна България (ДСБ). При създаването на формацията на Меглена Кунева той напуска ДСБ и става един от основателите на Движение "България на гражданите" заедно с Прошко Прошков и др.

От есента на 2010 г. работи за Националния демократически институт (НДИ) на САЩ първоначално в Ирак, където е програмен мениджър на Програмата за развитие и подпомагане на политическите партии. Като официален представител на НДИ е работил в Брюксел, в Либия, в Демократична Република Конго, Украйна, Йемен, Тунис и др. Известен е с твърдата си прозападна позиция, най-младият външен министър в НАТО.