На много места по света учениците се готвят да се върнат в училище. Някъде учебната година даже вече започна. Учените все така обаче не са единодушни по въпроса доколко децата разнасят заразата и колко често самите те се инфектират. 

По-категорични са по въпроса, че коронавирусът не е така опасен при децата, но рискът е по-голям при бебетата до 1 година.

Преди дни се появиха две проучвания - от Южна Корея, според което децата са едва ли не суперразпространители на заразата. Другото е въз основа на данни от хоспитализираните във Великобритания за опасността от тежко или фатално развитие на болестта при инфектирани до 19-годишна възраст.

Суперразпространители?

Лекари от Националната педиатрична болница във Вашингтон са установили, че децата могат в продължение на седмици да са носители на вируса без никакви симптоми. Без да искат, те явно пръскат заразата в своето обкръжение. Преди това учени от Бостън доказаха, че децата и младежите често пъти са носители на изненадващо голяма концентрация от вируси, съобщава "Дойче веле".

За целите на новата студия, чиито резултати бяха публикувани на 21 август 2020 в JAMA Pediatrics, две лекарки – Роберта де Биази и Мегън Дилейни – са анализирали данните на 91 деца от 22 болници в различни части на Южна Корея.

От тези деца с COVID-19 22 на сто са били без симптоми. Само 8,5 на сто от случаите със симптоми са диагностицирани заедно с появата на симптомите. 66,2 на сто са с неразпознати симптоми преди диагностицирането и 25,4 на сто развиват симптомите след диагностицирането. РНК на вируса се засича средно в продължение на 17,6 дни, при асимпомните случаи за 14,1 дни.

В Южна Корея оставят хората, тествани положително за коронавирус, в болница чак докато преодолеят инфекцията. Това се отнася дори и за онези, които нямат никакви симптоми", пояснява д-р Де Биази.

Изследването показало, че близо 22% от децата нямат никакви симптоми на заболяване, 20% имат асимптоматични оплаквания, които чак по-късно се засилват, а 58% демонстрират типичната симптоматика още от самото начало.

Авторките на изследването признават, че все още има множество неизяснени въпроси относно ролята на децата и младежите за разпространението на вируса. Децата ли са главните носители и разпространители на вируса? Този въпрос предизвиква оспорвани дискусии. Междувременно знаем, че при много деца и младежи инфекцията протича с много по-меки симптоми или дори без такива. Но също така е ясно и това, че и те са застрашени от смърт или дълготрайни увреждания вследствие на инфекцията.

Рискът от тежко боледуване или смърт при децата е малък

Рискът от тежко боледуване или смърт при децата, инфектирани с коронавируса, е незначителен. Това потвърждава и ново изследване във Великобритания на хора, които са били хоспитализирани. Резултатите от него трябва да служат като успокоение за родителите за връщането на децата в училище през новата учебна година.

Изследването включва две трети от всички пациенти, които са били приети в болница с COVID-19, в Англия, Уелс и Шотландия. От тях 651, или по-малко от 1 на сто - са били деца и тийнейджъри до 19-годишна възраст. Шест от тях са починали. Всяко от починалите деца е имало тежки съпътстващи заболявания като рак, сериозни неврологични увреждания, проблеми с кръвта и сърцето.

Една от съавторките в изследването, публикувано в BMJ, д-р Оливия Суан, клиничен преподател по педиатрични инфекциозни болести в Университета на Единбург, коментира пред "Гардиън": Рискът деца да стигнат до болница е много малък. Рискът от тежки болести и смърт е също минимален.

Но при децата, приети в интензивни отделения, данните сочат, че бебетата под една година са три пъти по-застрашени, като се има предвид все пак, че тук се включват и преждевременно родените, и диагностицираните в болница.

Два или три пъти по-голям се оказва рискът да се стигне до интензивно отделение при чернокожите деца. Обяснението на авторите на изследването е, че по-често са отглеждани с лишения, освен това в самата общност може да има по-близки контакти и това да допринася за по-лесно предаване на заразата. Има и съпътстващи фактори като високо кръвно налягане, което е по-често срещано при чернокожите. Но чернокожите деца, които са напълно здрави, не са изложени на по-голям риск, уточняват изследователите.

На по-голям риск обаче са изложени децата, които са със затлъстяване. Това е особено валидно за възрастта между 10-14 години, които са по-застрашени да развият мултисистемен възпалителен синдром, нова болест, която се свързва с COVID-19.

Сред симптомите на коронавируса са и обрив, конюнктивит, коремна болка, повръщане и ниско количество на тромбоцитите в кръвта.