Китайската компания Xiaomi ще излезе на пазара през 2021 г. с технология от бъдещето - камера под екрана на смартфона, похвалиха се от компанията. 

Всъщност технологията е налице - но досега снимките бяха замърсени от светлината на дисплея. Версията на Xiaomi модифицира пикселите около селфи камерата, за да може да се пропуска повече светлина между подпикселите, точките в червено, зелено и синьо, които изграждат цветовете. По всяка вероятност по време на снимката тази част на екрана се притъмнява за кратко. От китайската компания признават, че това е трето поколение на технологията, първите две не са били подходящи за масово производство.

Досега смартфоните имаха големи "прорези", или notch-ове - малки дупки в екрана. Други китайски компании, включително Xiaomi, пробваха и моторизирана камера, която изскача от горната част на корпуса, но това създава потенциални хардуерни проблеми.

На теория дисплеят над камерата не трябва да се влияе от нея и да запази яркостта, точността и богаството на цветовете. Не е ясно обаче дали панелът ще е OLED или LCD, нито каква ще е резолюцията му.

Очаква се скоро и от ZTE да пуснат смартфон с тази технология, а Oppo се готви за подобен модел догодина.