Комисията за енергийно и водно регулиране прекрати процедурата за определяне на нови цени на природния газ за септември, съобщи БНР.

От съобщението на регулатора става ясно, че причината е полученото късно днес писмо от "Булгаргаз", с което компанията оттегля внесеното заявление, предвиждащо синьото гориво да поскъпне с 20,3 на сто от този месец. 

Това става след разпореждане на енергийния министър Теменужка Петкова, която е постановила проверка на начина, по който компанията е образувала цената за този месец.

"Булгаргаз" трябва да подаде ново заявление, а до произнасянето на регулатора, ще продава синьото гориво по сега действащата цена.

Вече оттегленото си искане за поскъпването от "Булгаргаз" бяха обосновали със значителното повишение на цените на европейските газови борси с над 51%. 

Все пак обаче е важно да се отбележи, че става дума за цените, по които общественият доставчик продава на топлофикациите. Увеличението няма да се отрази на крайните потребители, защото КЕВР вдигна цените за целия отоплителен сезон предварително, а според новия закон за енергетиката и наредбата за регулиране на цените на топлинната енергия цената на парното може да бъде изменяна веднъж годишно. Тоест - цената за крайните потребители си остава 31,59 лв. за мегаватчас. 

"Причината за по-високата цена на природния газ за месец септември се дължи на значителното повишение на цените на европейските газови пазари с над 51 процента. Тази пролет бяха отчетени рекордно ниски ценови нива - както на природния газ на европейските борси, така и рекордно ниски цени на петролните продукти, като основната причина за безпрецедентния спад на цените е спадът в потреблението в резултат на пандемията с COVID-19. Покачването на цените на газа на европейските пазари показва, че потреблението започва да се възстановява, съответно и икономиките в Европа", заяви Николай Павлов от "Булгаргаз" пред националното радио.