Божидар Лукарски е роден на 23 юни 1972 година в град Перник. През 1991 година завършва Националната гимназия за древни езици и култури в София. През 1996 година се дипломира в специалност "Право" на СУ "Св. Климент Охридски".
Работил е като главен експерт-юрисконсулт в Агенцията за следприватизационен контрол (1998-2002)

Между 2002 и 2003 г. е бил главен секретар на район Младост, Столична община, а от 2003 до 2007 г. е зам.-кмет на район Младост, Столична община.

През 2008 г. става адвокат на свободна практика.

Лукарски започва сравнително късно политическата си кариера. Член на СДС става през 1999 г. В периода от 2010 до 2013 година е председател на Контролния съвет на партията.

На XXI-та Национална конференция на СДС, проведена на 6 юли 2013 година, е избран за председател на партията. За него гласуват 392-ма от делегатите. Конкурентът му за лидерския пост Иван Сотиров остава с 263 гласа.

Лукарски е известен като запален футболен фен. Той често е бил забелязван на трибуните на стадион "Локомотив" да вика разпалено за любимия си отбор на железничарите. Другото му пристрастие е "Манчестър Юнайтед". В по-свободни от политиката времена даже е правил телевизионни разбори за мачовете на любимия си отбор по "Диема". 

Около парламентарните избори Лукарски се прочу с репликата, че искането на РБ Бойко Борисов да не е премиер е "трик за вдигане на нашия електорат". Неговата приятелка Ива Йорданова беше назначена за зам.-шеф на Агенцията за българите в чужбина. След многобройни критики тя се отказа от поста. 

Изборът на Божидар Лукарски за министър на икономиката срещна голяма обществена съпротива. Гражданският съвет на Реформаторския блок излезе с декларация, която го призова да се оттегли. Самият Лукарски обясни, че не е прецедент юрист да става министър на икономиката и даде пример с бившия президент на Франция Никола Саркози.

Обратно към списъка на министрите.