„Ще гласувам против избора на Бойко Борисов за министър-председател, защото съм убеден, че така изразявам чувствата на огромното мълчаливо мнозинство български граждани, които не желаят завръщането му във властта“, обяви от парламентарната трибуна Велизар Енчев от Патриотичния фронт.

Той направи кратък преглед на предишното управление на ГЕРБ, припомняйки, че е подал оставка след окървавяването на протеста на Орлов мост, продажбата на държавните дялове в трите ЕРП-та, „форсираното даване на лицензи на ВЕИ-тата за продаване на ток на безбожно високи цени“, полицейщината на неговия вътрешен министър Цветан Цветанов, „който вече е осъден“.

„Пенсиите три години не бяха индексирани, а нашите бащи и майки бяха наречени лош човешки материал“, каза още Енчев. И продължи да громи първия кабинет на ГЕРБ затова, че Симеон Дянков е посегнал на резерва на здравната каса, което Конституционният съд е определил като незаконен акт.

„Това не бива да се забравя днес, когато даваме втори мандат в ръцете на Борисов. Не оспорвам правото на ГЕРБ да управлява, тя получи най-много гласове, но не с този премиер. И не забравяйте кадровата политика на Борисов през тези години, как избираше своите министри по бензиностанциите, как назначаваше Калинки с фалшиви дипломи. Някои от предлаганите министри и сега са чисти Калинки без реален опит в своя ресор“, каза още патриотът.

После се спря на някои „етични характеристики“, припомняйки аферата позната като „Мишо Бирата“, в която „Борисов осуети митническа проверка на свой приятел“.

„Нормата във всяка що-годе цивилизована държава е да бъде преследван от закона, но у нас ненормалното е норма“, обобщи Енчев.

И обясни, че биографията на Борисов е свидетелство за парадокс - достойните, образованите и почтените хора са пратени в ъгъла, а „оперативно интересните лица стават министри“.

„Хората са отвратени от политиката и мразят политиците, три милиона не гласуваха, а останалите с омерзение и избирайки по-малкото зло, а не достойните“, каза Енчев.

Накрая той пожела успех на министрите и гарантира, че остава лоялен на своята парламентарна група, но няма да подкрепи Борисов за премиер, защото бил убеден, че ако имали възможност стотици хиляди граждани, щели да постъпят като него.