Незабавна оставка на правителството. Незабавна оставка и на президента. Съставяне на експертен антикризисен кабинет. 

С такива призиви от парламентарната трибуна започна новият политически сезон. Днес депутатите заседават за първи път след лятната си ваканция и за първи път в реновирания бивш Партиен дом.

Традиционно парламентарните групи излязоха с декларации, но днес ситуацията е по-особена. Изявленията им бяха на фона на "великото народно въстание" - многохилядния антиправителствен протест под прозорците на Партийния дом.

ДПС: Експертен антикризисен кабинет

Оставката и на правителството, и на президента и съставяне на "експертен антикризисен кабинет". Това поиска ДПС с декларация, изчетена от парламентарната трибуна от председателя на партията Мустафа Карадайъ. 

"Първия ден от новата сесия на Народното събрание, вместо да очертаваме парламентарната дейност, се налага да предлагаме спешни антикризисни мерки за спасение на държавата. Трябва да обединим усилия и да спасим държавността и бъдещето на България" - започна Карадайъ. 

И продължи:

"Ние от ДПС предлагаме оставка на правителството час по-скоро, второ - оставка на Румен Радев като президент заедно с оставката на правителството."

"За да няма реваншизъм и контрареваншизъм, предложението на ДПС е експертен антикризисен кабинет."

БСП: Парламентът е делегитимиран - оставка! 

"Този парламент е делегитимиран. Правителството на Борисов и мнозинството са в несигурност и нестабилност. Нямат план за кризата и гарантират безперспективност на държавата. Те търсят изход от кризата само за себе си, а ние - за България. И той е в три стъпки - машинно гласуване, оставка и честни избори!"

Това заяви и лидерът на БСП Корнелия Нинова от трибуната на Народното събрание днес. По думите на лидера на социалистите страната е в тежка криза и хиляди българи протестират на улицата.

"Дотук се стигна след 10-годишно задкулисно управление на Борисов. Той е решен да оцелее на всяка цена и предлага промяна на конституцията. Това не е промяна, а подмяна и печелене на време!" 

Нинова нарече този план "посегателство върху демокрацията", което не решава проблемите, които поставят демонстрантите пред парламента. Категорична е, че нямало политическа сила, която да подкрепя на 100% тази промяна и допълни, че за всички е видно, че протестът не спира, а се увеличава.

БСП пък била гарант за конституционен ред, социална и демократична държава.

"Искаме да е ясно - БСП няма да осигури нито един подпис от необходимите 120 и останалите 160, за да стане факт подмяната, която предлагат. Няма да позволим заради личните ви властови интереси да посегнете на държавността", даде отново заявка Нинова.

ГЕРБ: Национално отговорни сме

Декларация от трибуната изчете и председателката на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова, която започна с "адрес" към президента Радев, който произнесе малко преди това реч пред депутатите.

По думите на Дариткова "отделна личност не може да си присвоява осъществяването на народния суверенитет" и  Радев "гони личните си властови амбиции със стиснат юмрук".

"Да бъдем национално отговорни - да търсим обединение", заяви Дариткова. "От ГЕРБ осъзнаваме необходимостта от промени в политическия и обществения живот и поемаме ясен ангажимент да съдействаме за осъществяването им. През тази сесия ни предстои да извървим пътя към свикване на Велико народно събрание.

След тези декларации депутатите преодоляха поредното президентско вето - върху закона за подземните богатства, и с това счетоха работата си за деня за приключена. И се разпуснаха в 11 ч., като част от тях си тръгнаха с автомобили, друга част - пеша - през отцепения от стотици полицаи бул. "Дондуков".