Джихадисти от Европа вече пътуват до Ирак и Сирия с туристически кораби, за да се присъединят към Ислямска държава, предаде АП.

Това заявиха на конференция в Монако висшите началници на Интерпол.

Ислямистите сменили начина на придвижване, след като по летищата затегнали мерките за сигурност и постоянно обновяват списъците със заподозрените терористи. Това обясни Роналд Ноубъл - приключващият мандата си генерален секретар на Интерпол.

Джихадистите се качват на кораби в турското пристанище Измит на Мраморно море, намиращо се на 100 километра източно от Истанбул. Те правят това и в други държави, допълни Ноубъл, но отказа да назове имената им. Шефът на Интерлоп призова всички страни по света да следят внимателно пътниците по всички свои изходни пунктове - сухопътни ГКПП, летища и пристанища.

Ноубъл изтъкна, че новият метод е предизвикателство за оглавяваната от него организация. Досега тя се е концентрирала предимно върху крадци и изнасилвачи, които се измъкват от пръвосъдието по море.

Международната полицейска организация се надява да разшири пилотна програма, чрез която авиокомпании предоставят информация за пътници от базите си данни, като обхване круизни линии, банки и хотели.