"В горещия ден, който е един като всички останали, има прекалено много хора, които се нуждаят от спешна помощ и ангажирането на 7-8 или 10 екипа в тези протести за обслужване на протестиращи главно, лишава останалите граждани на столицата от своевременна спешна помощ."

Това обяви на извънреден брифинг д-р Георги Гелев - шеф на столичната "Бърза помощ".

Той каза своите данни - че към 15,15 ч са обслужени общо 38 души - както протестиращи, така и полицаи. Един е оставен във ВМА в "Токсикология" с обгазяване.

Шестима са преминали през "Пирогов", шестима през ИСУЛ, 17 са обслужени на място и не са стигнали до болница, а за двама са повикани екипи, но те са избягали, каза Гелев.

"Тъй като се явиха съобщения за намушкан полицай - такъв няма. Не сме обслужвали такъв служител на МВР," каза още шефът на столичната "Спешна помощ".

Той отчете около 50 сигнала. Имало и към 30, които са били напълно фалшиви. 

И обясни, че за да има по-добра реакция, два екипа стоят непрекъснато от двете страни на протестите, а освен тях още 7-8 извозват непрекъснато хора. На единия от тези екипи се наложило да реагира на сигнал за приземен самолет с пътник, със симптоми на инфаркт.

Гелев отбеляза, че "екипите им не са безбройни" и точно в този момент има вероятно хора, които получават инфаркти, инсулти или катастрофират. И се нуждаят от спешна помощ.

"Искрено се надявам да не порасне много бройката на повикванията и съответно на обслужените - това не зависи от нас", заключи той.

След него всъщност по-прецизна информацията за пострадалите можел да даде шефът на столичната РЗИ д-р Данчо Пенчев. Тъй като на места има и линейки на пожарната, а други пациенти са стигнали по свои начини до лечебни заведения.

Д-р Пенчев отчете, че към 14,30 ч през лечебни заведения и спешни звена са минали общо 45 лица. Шестима от тях са били хоспитализирани. В Първа градска има двама прегледани - полицай и оператор, като униформеният е пуснат, а колегата журналист остава в болница.

През ИСУЛ са преминали 22-ма души. Сред тях той посочи един цивилен с гръдна травма, полицай с травма на китката, който също е бил освободен, а 18-има са преминали през очен кабинет (10 полицаи и 8 цивилни), сред тях и един репортер.

Във ВМА е докаран с полиция един от протестиращите, който е бил напръскан със спрей.

През МВР болница са преминали 12 души - шестима са прегледани и освободени, шестима са с различни травми, като четирима от тях са хоспитализирани, а двама изчакват резултати и в момента

През "Пирогов" са преминали общо 8 души - жена с контузия на лакът, мъж с контузия на главата след удар с бутилка и мъж с хипогликемия, след като си е сложил инжекцията с инсулина, но не е закусвал. Той е стабилизиран и освободен.

Има друг пациент с алергичен конюнктивит след напръскването със спрей и още един, който се преглежда в момента и който обяснява, че е бит и обгазен.

Там са отишли и трима полицаи с изгаряне на роговицата - всички са освободени, информира още Пенчев.

От отредените за такива случаи болници в Александровска и Окръжна засега няма транспортирани пациенти.