ГЕРБ внася проекта си за нова конституция с нужните над 120 подписа за целта, обяви председателката на ПГ на партията Даниела Дариткова в парламента след среща с коалиционните партньори от ВМРО. По-рано днес от НФСБ подписаха "черновата", предложена от големия партньор във властта - както я нарече Бойко Борисов.

Това се случва след "дълъг дебат, динамичен диалог и постигнато съгласие", заяви Дариткова. 

По думите й вече е променена черновата - има преамбюл, както поискаха от ВМРО, правата на гражданите са върнати в началото на основния закон, премахната е и идеята за даване на законодателна инициатива на Съвета на прокурорите и Съвета на съдиите - на каквито е предложено да се раздели настоящият Висш съдебен съвет. 

Според Дариткова управляващите имат "подкрепата на гражданите, имаме над 1,2 млн. избиратели, които са ни подкрепили" и затовав следващите месеци се търсят широк обществен дебат за новата конституция и свикване на Велико народно събрание (за второто е нужно мнозинство от 160 гласа в Народното събрание, възможността за събирането на които стана само хипотетична след отказа ДПС да даде подкрепа - б.р.).

Искрен Веселинов от ВМРО обяви, че след два дни преговори е удоволетворен. Той обаче каза, че макар три от предложенията на партията да не са залегнали в проекта на конституция, споразумение е постигнато за провеждане на референдум. Темите са: въвеждане на изискване за притежаване на задължително, според конституцията, училищно образование за придобиване на избирателно право; разширяване на правомощията на президента; създаване на текст в Конституцията, който да предвижда въвеждане на задължителна военна служба.

Така и не стана ясно кои точно са депутатите, дали нужните още поне 4 подписа за конституционния проект, тъй като ГЕРБ и "Обединени патриоти" заедно имат 116 народни представители. Още миналата седмица обаче самата Дариткова каза, че на колеги сред независимите им трябвало още малко време, "за да дадат своята подкрепа". По-късно пред Клуб Z тя добави, че сред подписалите се има независими, но и представители на "Воля" и вероятно ще надхвърлят 120.

Въпреки че по-рано днес Веселин Марешки, лидер на "Воля", обяви, че партията му няма да участва.

 

Тя и Веселинов съобщиха, че с внасянето на проекта за конституция започва пътят към свикване на Велико народно събрание. От думите на водачката на депутатите от ГЕРБ се разбра, че може някоя от партиите, заявили, че няма да дадат подкрепа - БСП и ДПС - да размисли.

На въпрос защо се прави всичко това, при вече 56 дни протести и има ли управлението достатъчно доверие за целта, Дариткова обяви: 

"Ние имаме над 1 200 000 избиратели, които са ни подкрепили на последните избори (през 2017 г. - б.р.) Нашите избиратели и тези на ВМРО и НФСБ дават гаранция за 1 500 000 избиратели, които ни подкрепят. Това е легитичният начин да се търси представителство според българските закони".  

Минути по-рано от ВМРО пратиха съобщение с исканията си за проект на конституцията. Ето ги:

1. Да се включи преамбюл, в който да се декларират основните принципи на държавата:

-  вярност към общочовешките ценности: свобода, мир, хуманизъм, равенство, справедливост и търпимост;

- издигане във върховен принцип на правата на личността, нейното достойнство и сигурност;

- съзнаване неотменимия си дълг да пазим националното и държавното единство на България

Като изразяваме решимост да създадем демократична, правова и социална държава, която утвърждава националните ценности и традиции.

2. В конституцията да се опише подробно герба на РБ – основен национален символ.

Гербът на Република България е изправен златен коронован лъв на тъмночервено поле във формата на щит. Над щита има голяма корона, първообраз на която са корони на български владетели от Втората българска държава, с пет кръста и отделно кръст над самата корона. Щитът е поддържан от два златни короновани изправени лъва, обърнати към щита от лява и дясна хералдическа страна. Те стоят върху две кръстосани дъбови клонки с плодове. Под щита върху прехвърлена през краищата на дъбовите клонки бяла лента с трикольорен кант е изписано със златни букви „Съединението прави силата“.

3. Да се закрепи в Конституцията задължението на държавата да полага грижа за насърчаване на раждаемостта в съответствие с общоприетите за българското общество стандарти за просвета, култура и социализация и за подпомагане на семейството, майчинството и децата.

4. За правата на българските общности зад граница:

- Конституцията да определи изрично, че лицата от български произход придобиват българско гражданство при облекчени условия, а не само по облекчен ред, както е действащата уредба.

- Да се признае изрично на лицата от български произход правата да се завръщат в страната, така както действащата Конституция признава това право на българските граждани.

5. Обвързване на задължението за училищно образование до 16 г. възраст с изпълнение на целите на образованието - да се постигнат минималните стандарти за образование, за владеене на български език, за възпитание и за социализация.

6. Гласуването бъде определено като граждански дълг (в момента то е право според конституцията и е задължително - според текстовете на Изборния кодекс - б.р.).