Народното събрание прие единодушно оставката председателката на ЦИС Стефка Стоева. Оставка, подадена миналата седмица "по лични причини", въпреки че стана ясно, че основната причина е начинът, по който се организира - или не се организира т.нар. машинно гласуване и новите промени в Изборния кодекс, внесени от ГЕРБ, с които на ЦИК се вменява да отговаря за цялата могистика и машините.

Оставката бе приета е без дебати. Само с две изказвания - от Крум Зарков от левицата и, изненадващо, от лидера на ДПС Мустафа Карадайъ.

Зарков настоя след тази оставка бързо да последва "яснота какво се случва" до избирането на нов председател на ЦИК, защото "изборите чукат на вратата".

Карадайъ обаче, покрай формалното решение за приемане на оставката на Стоева, индиректно призова за оставката на председателката на Народното събрание Цвета Караянчева.

"Г-жо Караянчева, тази оставка (на Стефка Стоева - б.р.) трябваше да ви подсети, че повече от 1 година не изпълнявате задълженията си и поставяте под риск легитимността на решенията на ЦИК. Повече от година не внасяте сигнал за несъвместимост на член на избирателната комисия. Вие, играейки си на криеница, подлагате под риск легитимността на провежданите избори и всичко, което следва от това. Ако осъзнавате какво сте извършили с бездействието си, ще подадете оставка и без някой да Ви я иска", обяви лидерът на ДПС от трибуната.

Той настоя още за времето, докато бъде избран титуляр в изборната комисия, функцията на председател да бъде поета от излъчен от управляващата партия зам.-председател, за да е ясно кой носи политическата отговорност. Веднага след тази реплика дойде и намекът към Караянчева.

Реакция не последва. Такъв сигнал до момента не е бил публично оповестяван. Клуб Z продължава да търси информация. 

Формално - след оставката на Стоева, председателският пост в ЦИК може да бъде временно наследен от Кристина Цанкова-Стефанова ("Воля"), Силва Дюкенджиева (БСП) или Таня Йосифова ("Обединени патриоти").

По закон член на ЦИК би могъл да изпадне в несъвместимост в някоя от следните хипотези: има осъдителна присъда за умишлено престъпление от общ характер; заема изборна длъжност в държавен или местен орган; нает е по трудово или служебно правоотношение, освен като преподавател; съпруг или се намира във фактическо съжителство, или е роднина по права линия без ограничения или по съребрена линия до четвърта степен включително и по сватовство до втора степен включително с друг член на комисията; ако е едноличен търговец, съдружник в търговско дружество, управител, търговски пълномощник, търговски представител, прокурист, търговски посредник, ликвидатор или синдик, член на орган на управление или контрол на търговско дружество; ако е кандидат за съответен вид избор; ако е в ръководството на предизборен щаб на партия, коалиция или инициативен комитет. (чл. 50, ал 3 от ИК - б.р.)

Все още не е ясно по коя от точките е въпросният сигнал, за който говори Карадайъ. Но от думите му се разбра, че е изпратен до Караянчева, тъй като именно Народното събрание е институцията, която назначава членовете на ЦИК.

Очаквайте подробности.