"След вчерашния ден Столичният инспекторат заедно с Музея за история на София направиха много подробен оглед на цялата зона тук. Констатирани са множество и най-различни щети, но за нас една от най-действителните са около 6 квадратни метра от добре познатите на всички софиянци и гости на града жълти керамични павета. Жълтите павета, които формират фактическия облик на идеалния център и които отдавна вече са и културен феномен, а не само една настилка, са смятани преди век за най-удачна за настилане на тогавашните кални софийски улици."

Това каза тази сутрин пред БНР Тодор Чобанов, зам.-кмет на София.

Тодор Чобанов

Клуб Z припомня, че по време на сблъсъците предобед и най-вече вечерта на протеста с полицията на 2 септември ясно се видя, че някои вадят и мятат емблематичните за столицата дялани камъни.

От думите на Чобанов днес стана ясно още нещо - че една част е открита и добросъвестно върната, но друга явно все още липсва.

"Това, което се случи през вчерашния ден, беше, че и фирмите по поддръжката върнаха една голяма част от тях, които бяха намерени тук - в района на местата, от които бяха извадени. Една част все още липсват. Имаме около 350 квадрата на склад, които ще бъдат използвани за кърпежи и поправки в зоните, в които има липси."

Зам.-кметът обобщи още:

"Има най-различни повреди. Списъкът е много дълъг. Има счупени плочи на стълбището (явно на Партийния дом, б.р.). В участъка около куполите има констатирани повреди. Разбира се, и по фасадите на околните сгради, но, да речем, те са по-скоро тривиални от гледна точка на остаряването им, защото се разполага с наземни материали. Много по-лесно е, отколкото с жълтите павета", каза още Тодор Чобанов.