Случайно или не, ден след като шефът на веригата магазини за детски стоки "Хиполенд" публикува отворено писмо, с което "благодари" на полицая напръскал 17-годишния му син с "химическо оръжие, което може да доведе до трайни увреждания" на протеста пред Партийния дом в сряда, полиция и НАП нахлуха в складовата база на веригата в "Казичане" и в магазини.

За акцията потвърди пред Клуб Z говорителят на приходната агенция Росен Бъчваров.

Обърнахме се за коментар и към МВР. А оттам бяха лаконични и красноречиви. 

На въпроса ни към СДВР - има ли Икономическа полиция, влязла във фирмата, те се поинтересуваха кое налагало да се съобщава, ако има такова нещо. На пояснението, че за нас е важно след реакцията на собственика срещу полицията, ни казаха, че може пък полицията да оказва съдействие на други органи - и да попитаме НАП.

Както Клуб Z писа, служители на веригата бяха забелязани на антиправителствените протести още в първите им дни. Те не само не се криеха, но и подчертаваха, че искат оставката на правителството и от името на "Хиполенд", носейки зелени тениски, брандирани с логото на веригата.

След "великото народно въстание" тази сряда - в деня, белязан от тежки сблъсъци между полицията и протестиращите още от 7 ч. сутринта, изпълнителният директор на "Хиполенд" АД Мариан Колев написа писмо, адресирано "до всички български граждани, на които не им е все едно и които искат да живеят в една по-добра и по-справедлива държава".

Пак случайно или не 20-ина часа преди акцията на НАП и полицията в сайта "Пик" се появи пространен "анализ", посветен на Колев, озаглавен "Хиполенд" - детмаг или машина за протести".