България поискаа днес от Северна Македония да бъде възстановена работата на Смесената историческа комисия, която има за задача да изчисти спорните въпроси от миналото със съседната държава, кандидатка за членство в ЕС.

Външната министърка Екатерина Захариева постави въпроса в телефонен разговор с новия си колега в Скопие Буяр Османи, съобщи Министерството на външните работи.

Северна Македония прекъсна работата на комисията заради правителствената криза в края на миналата година и предсрочните избори, които на свой ред бяха забавени заради коронавируса. Днес обаче страната има ново правителство, оглавявано пак от Зоран Заев, и България иска работата по прилагането на двустранния договор за приятелство и добросъседство да продължи.

Комисията е част от неговите изисквания.

„По време на българското председателство на Съвета на ЕС положихме много усилия, за да върнем темата за разширяването в дневния ред на ЕС, както и за решението за започването на преговори за членство с Република Северна Македония и Република Албания. Както знаете, България винаги е била и остава един от най-последователните поддръжници на европейската интеграция на Република Северна Македония, но подкрепата ни не е безусловна“, е казала Захариева на Османи според съобщението на нейното ведомство.