Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

COVID-19 отмени много резервации за почивка, а и все още променя в крачка много планове. Справя ли се светът (и България) с пандемията - експертите казват "все още не", но оттук насетне от нашата лична отговорност зависи да спазваме т. нар. три "Д" - дисциплина, дезинфекция, дистанция. Къде, ако не в хотел, може да почивате дори и през есента, без да се налага да се съобразявате с всички правила, които налага физическата изолация? Клуб Z продължава със своята поредица "Ваканция на социална дистанция", в която ви представяме идеи за безопасна почивка.

Кога мина това време - този въпрос си задават всички тази година заради усещането, че няколко месеца от общо 12-те са били просто заличени. И вероятно поради тази причина всички се втурнахме да извлечем максимума от лятото - най-вече на морето. Дългата почивка бе заменена от дълъг уикенд и дори и в момента Южното Черноморие е обект на засилен интерес. Ако обаче вече сте изтръскали пясъка от хавлията и имате още някой друг дълъг уикенд на разположение, защо не опитате не да извлечете, а да изцедите максимума от лятото. В планината.

Както всички би трябвало да знаем, и към морето, и към планината, човек трябва да изпитва респект, затова заредете се с прогноза за времето, с храна и вода, с удобни туристически обувки, не забравяйте да заредите и батерията на телефона и да тръгваме към хижа "Яворов".

Хижата е разположена в близост до най-обширния алпийски карстов район в Пирин планина - в местността Поляните на резерват Разложки Суходол. В околностите й има множество планински забележителности. Тя е популярна начална точка в маршрута за обхождане на било на северния пирински дял. Хижата целогодишно предлага на своите гости уютна обстановка и неповторима гледка - е официалната справка на Община Разлог. А ние бихме добавили от себе си и боб чорба, и шкембе чорба - животоспасяващи субстанции в края на един преход. И в началото на нов - към "Кончето", "Стъпалата", "Суходолското езеро" и още.

Снимка Уикипедия

Новата хижа "Яворов" разполага със 70 места -  шест двойни стаи със собствен санитарен възел и сателитна телевизия, един апартамент, четири тройни стаи без санитарен възел и общи стаи. В хижата има постоянно топла вода, отоплява се с централно парно. Работи целогодишно. Същото важи и за старата хижа "Яворов", която се намира в непосредствена близост и е ремонтираната и обновена през 2012 г. Тя разполага с 21 легла, разпределени в една стая с пет легла, една стая с четири легла и две стаи с по шест легла. Хижата разполага с туристическа кухня и столова, в която туристите могат да приготвят собствена храна. Към хижата има голямо барбекю - за същите цели.

Снимка Община Разлог

Планинарите знаят, че местността е една от най-посещаваните в страната и въпреки това планината е най-доброто място, където човек хем никога не бива да тръгва сам, хем може да остане сам със себе си.

"Яворов" е отправна точка за множество забележителности в района, които обаче не бива да посещавате без подготовка. Като "Кончето" - стръмната и много трудно достъпна седловина в Северен Пирин, на приблизително 4 часа от хижата. Да, въжетата помагат, но на места може дори да ви се наложи да лазите.

Местното туристическо дружество обаче предлага водачи.

Така че ако не се чувствате сигурни в себе си - може да опознаете красивата и сурова Пирин планина и под вещите им наставления.  

Преди две години, след дълга административна битка, обновен бе и старият заслон при "Кончето". Легендите разказват, че той е приютявал наведнъж и над десет души - макар това да изглежда на практика невъзможно. А добри хора преди теб все ще са оставили някоя консерва за спешни случаи. Или някоя глътка домашна ракия.

Старият заслон, който вече е обновен.

Но планината винаги ще те приюти. Ако не носиш в себе си оная надменност, че ти си по-голям от нея.

Коментари

.....

Имам много приятен спомен покрай един 8-ми декември в хижа "Яворов" (новата). Благодаря Ви за материала.
Klingon Oid's picture
Klingon Oid
Klingon Oid

На този заслон преди +35

На този заслон преди +35 години сме спали за кратко повече от 10 човека. Може би бяхме група от 12 човека. Ама бяхме млади и стройни, а девойките като манекенки. Нито едно шкембе и нито един увиснал задник, щото преди това 15 дни бяхме в Рила Имаше един дълъг период в който не слязохме под 2000 м
Klingon Oid's picture
Klingon Oid
Klingon Oid

На снимките (последните)

На снимките (последните) камъняка изглежда сив, но всъщност е светлокафяв мрамор. Абсолютно всичко е кафяв мрамор в тия върхове

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.