Политици от Християндемократическия съюз (ХДС) и "Зелените" в Германия приканват бившия канцлер Герхард Шрьодер да напусне поста си в ръководството на проекта "Северен поток-2" във връзка с подозренията, че руските власти са замесени в отравянето на дисидента Алексей Навални, предаде ДПА, цитирана от БТА. 

Понастоящем Шрьодер е председател на съвета на директорите на компанията "Северен поток-2", в която руският държавен гигант "Газпром" всъщност е единственият акционер. Критици обвиняват бившия канцлер социалдемократ, че от поста си лобира за Русия. 

В публикувано днес изявление за берлинския вестник "Тагесшпигел" Йохан Вадефул, председател на парламентарната група на ХДС/ХСС, настоява Шрьодер "незабавно да се откаже от офисите и постовете си в Русия". Според консервативния депутат руското правителство носи пълната отговорност за атаката срещу Навални с нервнопаралитично вещество. Даже и руснаците да откажат да поемат отговорност, Шрьодер не трябва да пренебрегва това "нито по политически, нито по морални причини", каза видният християндемократ. 

Шефката на групата на "Зелените" в Бундестага Катрин Гьоринг-Екарт също прикани Шрьодер да се откаже от работата си за "Газпром".

"Бившият канцлер от Социалдемократическата партия Шрьодер трябва сега да реши дали е на страната на демокрацията и правата на човека", казва Гьоринг-Екарт в изявление за вестникарската група "Функе", публикувано днес.

По-рано тя е призовавала да бъдат спрени строителните работи по изграждането на тръбопровода, който трябва да доставя руски природен газ за Германия по трасе по дъното на Балтийско море. 

Контраатака от Русия: НАТО от години работи върху "новичок"

Специалисти от много западни страни и специализирани структури на НАТО работят от няколко години върху химикалите от групата "Новичок". Това пък твърди Отделът за информация на руското външно министерство във връзка с изявленията на представители на редица държави по случая с отравянето на опозиционера Алексей Навални. Той се лекува в Германия, а последното заключение е, че е отровен с химикал от групата на "новичок".

Външното министерство отбеляза, че около здравословното състояние на Навални се отбелязват множество враждебни към Русия изявления. По-специално от МВнР обърнаха внимание на съвместното изявление по този въпрос от външните министри на Германия и Франция Хайко Маас и Жан-Ив Льо Дриан.

Хайко Маас вече предупреди, че ако Русия продължава да отказва да участва в разследването на случая с Навални, ще послеват реакции от Германия и нейните партньори.

"Очакваме руското правителство да разследва това тежко престъпление. Ако то няма нищо общо с нападението, то то следва да бъде заинтересовано да го докаже на базата на факти", заяви германският министър преди ден. "Ако през следващите дни руската страна не допринесе за разследването, тогава ще трябва да обсъдим отговора с нашите партньори", предупреди Маас и отбеляза, че токсичните вещества от групата „Новичок“ "са достъпни само за много малка група хора".

Европейският съюз вече предупреди, че могат да последват санкции за Русия.