Французинът Пиер Гасли от "Алфа Таури" спечели по сензационен начин Гран При на Италия във Формула 1 на пистата "Монца". Той финишира буквално на метри пред Карлос Сайнц ("Макларън"), а трети е Ланс Строл ("Рейсинг пойнт") - напълно неочакван подиум.

Световният шампион Люис Хамилтън ("Мерцедес") завърши седми след наказание от десет секунди и потегляне последен от бокса, а неговият съотборник Валтери Ботас е пети.

Още стартът на състезанието бе много интересен. Спечелилият квалификацията Люис Хамилтън потегли отлично, но не и вторият Валтери Ботас, който първо бе изпреварен от пилотите на "Макларън" Карлос Сайнц и Ландо Норис, а заради повреди по колата си се срина до шесто място.

Ланс Строл (вляво) срещу Макс Верстапен.

Началото не бе добро и за Макс Верстапен ("Ред Бул"), заел седма позиция.

Интересното започна към средата на надпреварата. На първа ръка с поредния този сезон кошмар на "Ферари" - спирачките на Себастиан Фетел се запалиха и той излетя от пистата, като отнесе указателни табели и директно се прибра в бокса.

Последва го повреда на Кевин Магнусен ("Хаас") и излизане на автомобил за сигурност на пистата. Тук Хамилтън и Антонио Джовинаци ("Алфа Ромео") допуснаха грешки - по-точно отборите им, привиквайки ги в бокса за смяна на гуми тогава, когато той бе затворен. По-късно отнесоха по 10 секунди наказание, което направи състезанието интересно - не се виждаше при нормален развой как британецът може да бъде победен.

Междувременно в 26-ия тур устремилият се бурно напред Шарл Льоклер също излетя от трасето и се удари в меката предпазна ограда - остана невредим, но "Ферари" отчете тотален провал в домашното си състезание.

Инцидентът с Льоклер доведе до спиране на състезането за около 40 минути. Всички се прибраха в боксовете. Малко след рестарта Хамилтън се върна там, за да понесе санкцията си и излезе последен. В крайна сметка се добра до седмото място.

Добра новина за него е, че вторият в генералното класиране Макс Верстапен отпадна на 31-ата обиколка. А колоната поведе Пиер Гасли, следван от Сайнц и Ланс Строл, който бе зад Хамилтън, но изхвърча от пистата.

След голяма битка между Гасли и Сайнц състезанието завърши в този ред. В крайна сметка италиански отбор спечели на "Монца", но не "Ферари". А надпреварата бе последна във Формула 1 за един от знаковите отбори - "Уилямс", който се оттегля.

Хамилтън се размина с победа номер 90 в кариерата си, но поне прибави точка за най-бърза обиколка и има 164 т., Валтери Ботас си върна втората позиция със 117, а Макс Верстапен е трети - 110.

Пиер Гасли (горе) и най-високо на подиума.

Формулата остава в Италия за Гран При на Тоскана на пистата на "Ферари" - "Муджело", идния уикенд.