Саудитският крал Салман е провел телефонен разговор с президента на САЩ Доналд Тръмп, в който е отхвърлил възможността за нормализиране на отношенията с Израел без създаване на палестинска държава, съобщи Ройтерс, като се позовава на саудитската държавна информационна агенция, съобщава и БТА.

Двамата лидери са разговаряли след историческото споразумение, сключено с американско посредничество миналия месец, с което Обединените арабски емирства станаха третата арабска страна, която нормализира връзките си с Израел, след Египет и Йордания.

Крал Салман е казал на Тръмп, че оценява американските усилия в подкрепа на мира и че Саудитска Арабия иска да види справедливо и трайно решение на палестинския въпрос на основата на арабската мирна инициатива, предложена от кралството през 2002 г.

Според инициативата арабските страни предлагат на Израел нормализиране на отношенията в замяна на споразумение за създаване на палестинска държава и изтегляне на Израел от териториите, завладени по време на войната от 1967 г.

Саудитска Арабия не признава Израел, но този месец заяви, че ще позволи на полети между ОАЕ и Израел, включително на израелски самолети, да използват въздушното й пространство.