За разлика от терапията на новата болест, която все още се дискутира от лекари и учени в цял свят, няма никакво съмнение, че е необходимо няколко часа дневно болният да лежи по корем и по възможност – на колене. Това сподели д-р Чавдар Ботев, консултант на Националната пациентска организация по лечение на COVID-19 с реконвалесцентна плазма. 

Вследствие на увреждането на алвеолите и на капилярите от SARS-CoV-2, в алвеолите вместо да има въздух, се събира течност и дишането става неефективно. Изтичането (дрениране) на обилните секрети от белия дроб по пътя на гравитацията е възможно, ако болният заема позицията, показана във видеоклипа. Необходимо е също така да лежи няколко часа дневно по корем, за да стимулира диафрагмалното дишане. 

„Секретите, които се образуват при COVID-19, са като лепило. Те „циментират“ най-долните отдели на белите дробове, което довежда до бързо намаляване на кислорода до алвеолите и болният получава тежък задух. По принцип позицията прониране (proning) се прилага при остър респираторен дистрес синдром, а сега се използва широко в САЩ, Русия и други страни при болни с COVID-19. У нас също се прилага в няколко болници, но не системно. В момента се работи по дизайна на матрак, който да облекчи лежането по корем на болните,“ коментира още д-р Ботев.  

Според него в интернет може да се намери много научна и популярна литература за позицията proning (прониране). А сдружението „Лечение на COVID-19 с реконвалесцентна плазма“ ще организира в близките 10 дни уебинар, на който анестезиолози ще демонстрират как на практика се осъществява тази позиция в болнично заведение. Уебинарът ще е достъпен във фейсбук групата на сдружението.  
Ето накратко какво обяснява д-р Райфаи от болницата в Панама сити, Флорида, във следващия видеоклип:

Защо COVID-19 става толкова труден за лечение и толкова бързо се развива? И как можем да ви помогнем днес? Най-трудно е да доставим кислород на пациента си. Ето какво правим в интензивните отделения в САЩ и как спасяваме пациентите си. Вижте как са поставени коленете, лактите, главата. Това е един от начините, с който вкарваме кислород в белия дроб. Тази позиция помага кислородът да стигне до по-долните етажи на белия дроб. А COVID-19 засяга именно тях. Те са запълнени с течност, която прилича на лепило и буквално предизвиква задушаване. Много изследвания показват, че това е начинът да се достави кислород. 

Заставате в колянно-лакътна позиция, дишате дълбоко и леко покашляте. Тази позиция е изключително ефективна, за да се изведе навън секрецията. Има много научни публикации по въпроса, които доказват това. Ако имате засягане на белите дробове, опитайте да лежите по корем толкова дълго, колкото можете – 8-10-12 ч. Също така - застанете на лакти и колене, така че гърбът да е наведен надолу, за да можете да дренирате белите дробове. Добре е да се пие куркума с джинджифил, подсладен с мед, което разводнява гъстата секреция. Ако имате близък с COVID-19, добре е да го потупвате с пръсти леко по гърба, докато той покашля, така че да се стимулира отделянето на секретите.