Съдийката Лора Кларк, заради неволен удар с топка в гърлото на която Новак Джокович беше отстранен от US Open, е подложена на атака в профила си в инстаграм от фенове на сърбина.

В осминафинал на турнира срещу Пабло Кареньо Буста, световният № 1 нервно запрати топка напосоки след загубен гейм, а тя нацели гърлото на американката. Кларк падна, а малко след това се изправи, подпомогната и от тенисиста. Джокович бе дисквалифициран от супервайзъра на надпреварата, а малко по-късно излезе с извинение в социалните мрежи.

Кларк бързо придоби популярност, каквато едва ли е искала. Тя понася обиди, закани, клетви... Наричат я "алкохоличка" заради снимки, на които позира с бутилки вино или на партита. Синът й Джош е загинал през 2008-а - едва на 25 г., при инцидент с мотоциклет. 

"Скоро ще отидеш при него", гласят постове под нейни снимки в инстаграм.

Жената, която в по-малки турнири реферира на тенис и на стола, е обвинявана, че "преиграла". В сръбски медии - и не само там, се твърди, че Джокович станал жертва заради афишираното намерение да основе нова организация на играчите, различна от тази, която оглавява към ATP.

А инцидентът продължава да е тема № 1 на Откритото първенство на САЩ - първия турнир от Големия шлем, който се провежда в ерата на COVID-19.

Повечето специалисти и големи имена критикуват сърбина. Джон Макенроу, който е дисквалифициран за подобни прояви в миналото и имаше славата на бунтар, заяви, че отсега нататък Новак ще е "лошото момче" на тениса и трябва да приеме този имидж.

Джокович е лишен от всичките 250 000 долара, които бе заработил до момента в Ню Йорк, и от спечелените точки, а същевременно му е наложена глоба от $10 000.

Припомни се случай от "Ролан Гарос" през 2016 г., когато Ноле запрати ракетата зад гърба си, а добрите рефлекси на съдия на линията му помогнаха да я избегне. Тогава той избегна санкция, а по-късно неглижира въпросите на журналист за проявата си.

Борис Бекер, който е бивш треньор на сърбина, разказва в авторски коментар в "Дейли мейл", че се е страхувал, че един ден звездата ще отнесе такова наказание, тъй като понякога си е позволявал подобни изблици. Твърди, че го е предупреждавал.

В отсъствието на Новак Джокович фаворити за титлата на US Open са Александър Зверев, Доминик Тийм и Данийл Медведев, които прескочиха без проблеми на четвъртфиналите.

Медведев се справи с американеца Франсис Тиафо, който пък кръг по-рано би с 3:0 отстранилия Григор Димитров унгарец Мартон Фучович - 6:4, 6:1, 6:0. Предстои руски сблъсък на 1/4-финалите с Андрей Рубльов, който впечатли срещу Матео Беретини в един от най-интересните осминафинали - 4:6, 6:3, 6:3, 6:3.

Медведев е финалист от миналата година. Тогава той надви Григор Димитров на полуфинал, а след това отстъпи в битката за титлата пред Рафа Надал, отказал участие тази година.

Доминик Тийм пък прелетя над младия талант Феликс Оже-Алиасим - 7:6(4), 6:1, 6:1. Сега австриецът ще спори с Алекс де Минор, отстранил Вашек Поспишил - 7:6(6), 6:3, 6:2. Канадецът за първи път е на четвъртфинал в турнир от Шлема.

Другите четвъртфинали при мъжете са Борна Чорич - Александър Зверев и Денис Шаповалов - Пабло Кареньо Буста.