Нова теория за самоличността на човека зад псевдонима на анонимния графити артист Банкси се разпространява в интернет – това е бившият водещ на детско телевизионно предаване „Арт Атака“ Нийл Бюканън. Той обаче отрече в официалната си страница:

„Нийл Бюканън НЕ Е Банкси.“

Изявлението му се появи на 7 септември вечерта.

„Бяхме залети от запитвания през уикенда, предвид настоящата история, разпространяваща се в социалните мрежи – се казва в изявлението на 58-годишния англичанин. – За жалост този сайт няма възможност да отговори на всяко едно запитване поотделно, но може да потвърдим, че няма никаква истина в този слух. Нийл прекара изолацията със своето семейство и сега се подготвя да пусне новата си арт колекция през 2021 г. Благодарим ви и моля, останете здрави.

Бюканън е водещ на „Арт Атака“ от 1990 до 2007 г. Предаването се излъчваше по британската Ай Ти Ви, епизоди вървяха по детските канали и в България.

Негова запазена марка беше създаването на огромни по мащаб творби, използвайки нестандартни методи за рисуване, например изработката на цяла сцена от зоологическа градина със зеленчуци или рисуване на охлюв с косачка върху морава. Работил е още с ориз, сол, пясък, отпадъци…

В момента Бюканън се занимава с изобразително изкуство.

Слухове за алтер егото му започнаха, когато един потребител обърна внимание, че творбите на Банкси са се появявали на места, на които бившата група на Бюканън „Марсилия“ е свирила в миналото.

Мистерията около личността на Банкси продължава и периодично се появяват нови предположения за истинската му самоличност. И досега обаче не е ясно кой стои зад арт мистификацията от Бристъл.

Тази година Банкси е особено активен – през миналия месец стана ясно, че финансира спасителна яхта, която помага на бедстващи бежанци в Средиземно море.

Бреговата охрана на Италия и още една спасителна лодка се притекоха на помощ на екипажа, след като яхтата се претовари с мигранти.

През юли Банкси насърчи хората да носят маски с графити инсталация в лондонското метро. Творбата бързо бе изтрита от „Транспорт за Лондон“ заради „строгата политика против графити“.

Площад "Славейков"