Мотори, джипове, атевета, всякакви високопроходими моторни превозни средства - на тази гледка всекидневно се натъкват летовниците на дивия плаж в Странджа и в защитена местност Силистар - Липите. A там, както е известно, преминаването с МПС през природния парк е забранено. Хванати на "местопрестъплението" няма.

За поредния случай на нарушения по Черноморието разказва екологът Борислав Борисов, който прекарва почивката си на дивия плаж и който е успял да заснеме част от мепесетата. Борисов е и администратор на фейсбук групата "Да не допуснем Синеморец да се превърне в Слънчев бряг" и от години се занимава с проблемите на природата в общината.

Освен през парка превозните средства минават и през самия плаж - видимо от снимките на разораната ивица.

Пред Клуб Z Борисов разказа, че са били изпратени поне пет сигнала до отговорните институции. Веднъж даже получил отговор - от Министерството на околната среда и водите, който сам по себе си е любопитен. Регионалната инспекция по околната среда и водите в Бургас (РИОСВ) го уведомява, че "в разпоредбите на глава четвърта "Управление и охрана на защитените територии" и глава шеста "Административно-наказателни разпоредби" на Закона за защитените територии са определени правомощията и задълженията на институциите, отговорни по прилагането му. "РИОСВ-Бургас не е компетентен орган по смисъла на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие" - заявяват оттам, визирайки ресорното Министерство на туризма.

Сигнали има подадени и до МТ. Като например един от 6 август - за паркиран вече трети пореден ден на плажа джип. Подаден е чрез имейл, защото, както описва Борисов - на телефона, посочен за целта от министерството, "не отговаря никой" и "няколко души от плажа се опитваме да подадем сигнал абсолютно безуспешно". 

"Свършете си работата, пратете екип веднага и си свършете работата! Днес ако оставим този безнаказано, утре ще се появи друг и така, докато се усетим, ще е пълно с коли на защитена територия" - се настоява в сигнала.

От министерството решават да си свършат работата. На 11 август. А на 18 август до жалбоподателите идва и отговор, в който се казва, че при извършената седмица по рано проверка "не бяха установени паркирани автомобили".

Сигнал има и от 14 август за ето този автомобил:

Съдбата му към момента е неясна.

Както е известно, Липите е малък див плаж, до който се стига пеша - по пътека. Преди година Министерството на туризма реши да го отдаде под наем и това предизвика брожения. Впоследствие тогавашната министърка Николина Агелкова сама отмени заповедта си с мотива - до плажа не може да се стигне с МПС и се намира в две защитени местности.

Сигнали многократно са подавани и за местността Поляните в Синеморец, над река Велека. Видимо поляната се е превърнала в паркинг.