Специализираният наказателен съд върна на прокуратурата за ремонт пореден обвинителен акт - този срещу Панайот Рейзи.

Известният като "пожизнен" кмет на Созопол (сменил за повече от десетилетие различни цветове от политическата гама) бе подведен под отговорност, че извършил строително-ремонтни работи за около 2 млн лв. по незаконен начин. Според обвинението общината изплащала парите за мними извършени дейности, при това не на титуляря на фирмата, спечелила обществената поръчка, а на друго лице.

Първо прокуратурата съобщаваше, че ще опитва да докаже престъпление по служба. Накрая през юли 2020 г. бе внесено обвинение за длъжностно присвояване - съвсем друг член от НК.

Всъщност първият етап на досъдебното производство бе доста назад във времето - в началото на март 2019 г., и не доведе до друг резултат, освен че Рейзи бе временно отстранен от длъжност в средата на април 2019 г. Това се повтори и в двете инстанции на Специализирания съд.

Така или иначе в изборите наесен същата година Рейзи въобще не се кандидатира за кмет и сега е "само" общински съветник. Нищо че се заканваше точно обратното - че ще се кандидатира, но после "премисли"... Междувременно го "напуснаха" от ГЕРБ - партията, която бе припознал за своя кауза за последно.

А чак днес се проведе началното разпоредително заседание на първата инстанция - Специализирания наказателен съд.

Съдът счете, че обвинителният акт е непълен, като няма доказани елементи за извършено престъпление лично на всеки от обвиняемите. Не се разбира кой какво е вършил.

Мярката за неотклонение "подписка" обаче остава и за петимата подсъдими.

Панайот Рейзи коментира пред БНР при излизане от съдебната зала:

"Днеска се е родила Богородица и това, което се случи тука, показва правотата на живота. Това е. Много слаба работа на прокуратурата. Налице е, всичко е точно.

Остава обаче мярката "подписка", нормална мярка.

Аз с моите адвокати коментирах: по-добре е да не го прекрати съдията. Много процесуални грешки. Няма как. Ще дойде ден, ще разберете истината."