Гаф на Българската национална телевизия (БНТ), случайно или не, постави в интересна ситуация заместник-министъра на външните работи Георг Георгиев - да разпространява, коментира и изгражда цяла теза срещу антиправителствените протести на база подвеждаща информация. 

Тази сутрин в новинарската си емисия в сутрешния блок, съобщавайки как е протекъл вчерашният 61-ви ден на гражданско недоволство, говорителката обяви, че "за днес организаторите на антиправителствените протести са обявили свикването Народен съд на площад "Народно събрание".

Това предизвика гневна реакция сред протестиращите, в т.ч. сред членовете на Отровното трио - неформални организатори на демонстрациите, с които се искат оставките на премиера Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев. От триото обявиха, че БНТ е разпространила фалшива новина.

Така в 14:27 ч. на сайта на обществената телевизия се появи извинение:

"Уважаеми Дами и Господа,

БНТ поднася на своите зрители извинение за неточна информация в сутрешните новини от 8 септември 2020 г., като виновният редактор ще бъде дисциплинарно наказан.

БНТ не толерира и няма да толерира разпространението на новини с невярно съдържание."

Пред Клуб Z от телевизията допълниха, че гафът е станал заради организирано преди два дни мероприятие от партия "Възраждане", обявено като "Народен съд", но то вече било изтрито от фейсбук страницата й. Клуб Z отправи питане до формацията вярно ли е това и все още чакаме отговор.

На 5 септември, докато районният съд в София гледаше мерките за неотклонение на задържаните на протеста на 2 септември, се появиха информации, че протестиращите отпред и техни близки ще свикват на 8 септември "народен съд". От БНТ посочиха, че на това се е позовал редакторът, пуснал "новината" тази сутрин. 

Колят, бесят, убиват

В момента, който от БНТ публикуваха извинението на сайта си, заместникът на Екатерина Захариева в МВнР - Георг Георгиев, се появи на свикан по-рано брифинг пред сградата на министерството, но не по въпросите на външната политика, а за да коментира... новината на БНТ за мнимия "народен съд". Георгиев бе в качеството си на координатор за борба с антисемитизма и езика на омразата. Или поне така се оказа, макар уж като повод да бе обявено оскверняването на църквата "Св. Петка Самарджийска".

Георгиев свикал журналистите, понеже днес имало още един неприятен повод - "тема, свързана с езика на омразата". 

"България за пореден път стана свидетел на една много грозна и мрачна препратка към миналото - това, че бяхме информирани как щял да бъде свикан Народен съд от организаторите на протестите, и навява на едни много грозни и тъжни спомени. Едни тъжни спомени от тоталитарното минало, с което България от толкова много години опитва да скъса. Демокрацията, мирът, стабилността не предполагат това да говорим за кървава разправа, за разстрели, за бесила и за убийства" - провидя кръв, бесилки и разстрели на жълтите павета Георгиев.

И продължи с програмна реч за "заедността": 

"Ако искаме днес да вървим заедно и единни по пътя към прогреса, ние няма как да си позволим Народният съд да бъде факел, който да гори по българските улици. Малко в много ми идва това след бесилата."

А после някак оскверняването на "Св. Петка" се смеси с атентата в църквата "Св. Неделя", Народния съд и "свикването на военни трибунали". А поантата - "някой днес иска на легитимно избрани институции или на български граждани, несъгласни с една или друга позиция, да внуши, че по улиците ще ги коли, ще ги беси, ще ги убива, или ще ги разстрелва".

С други думи - това смятали да правят протестиращите - да колят, бесят, убиват и разстрелват инакомислещите.

След което призова тези, които организират Народния съд, да дадат обяснение, защото нямало как пред Европа да обясним тази "цинична вулгарност, каквато днес ни беше натрапена, включително през национални медии".

Откъде ви е информацията?

Журналистите обаче не се "вързаха" и първият изстрелян въпрос към координатора по въпросите на езика на омразата бе: "Откъде почерпихте тази информация за този призив на организаторите на протеста?" След което колегата от БГНЕС допълни, че информацията идва от БНТ, а не от протестиращите. И е била изтрита от сайта на телевизията.

- Да, потвърждавам, че за първи път прочетох новината на сайта на БНТ. Новината бе озаглавена "Организатори на протеста искат свикване на Народен съд" - посочи източника зам.-министърът.

Обаче не знаел, че новината е била свалена впоследствие.

Въпросите продължиха - не допуска ли зам.-министърът, че достоверността на тази информация може да се подложи на съмнение.

- За достоверността на информацията трябва да кажат тези, които са я разпространили, и тези евентуално, от които идва - заяви Георгиев, който иначе свика брифинг, за да я коментира.

Той просто виждал на "официален сайт на най-официалната медия, че такова нещо има, няма как да не реагираме". 

"Можете да си представите, че много хора се свързаха гневни, разстроени, чудещи се именно какво се случва. Защото, представете си, когато излезе едно такова послание, каква е първата аналогия!"

- А опитахте ли от втори източник да засечете информацията дали е вярна? - не се предаде журналистът.

- Какво имате предвид под втори източник?

- Втори източник освен там, където сте видели първоначално.

- Смятам, че БНТ е достатъчно достоверен източник. Но в доста сайтове излезе информацията - заяви Георгиев, като тези сайтове преписват БНТ всъщност. - Ще се радвам, ако бъда опроверган. Факт е, че говорим за Народен съд. А пък знаете, че Народният съд на представителите на Българската социалистическа партия много им харесва като термин.