Президентът на Беларус Александър Лукашенко за първи път каза днес, че може би управлява твърде дълго, предаде ТАСС. Той обаче заяви, че в момента е единственият, който може да "защити" сънародниците си.

"Да, възможно е аз малко да съм се заседял, възможно е, показват ме не само по телевизора, но и от ютията и от чайника. Да", беше цитиран да казва пред телевизионния канал "Россия-1" Лукашенко, който е държавен глава без прекъсване от вече 26 години и е наричан "последния диктатор в Европа". 

"Но действително сега само аз мога за защитя беларусите", добавя той в интервю за предаването "60 минути".

Беларус се тресе от масови протести срещу Лукашенко, когото опозицията обвинява, че е фалшифицирал изборите на 9 август, където той твърди, че е спечелил шести мандат с 81% от гласовете. Протестиращите искат нови честни избори и освобождаване на политическите затворници.

Изявлението на беларуския президент идва дни преди негово предстоящо посещение в Москва. Докато Русия призна избора му за законен и му обеща помощ за поддържане на реда в страната, наблюдатели посочват, че отношенията на Кремъл с беларуския лидер са сложни.

Руско-беларуско-сръбски военни учения

В същото време беларуското министерство на отбраната съобщи, че от четвъртък в Беларус се очаква да пристигнат участниците в двуседмично беларуско-руско-сръбското военно учение "Славянско братство-2020". То ще се състои на Бресткия полигон на 38-а отделна десантно-щурмова бригада от въоръжените сили на страната домакин.

На 2 септември началниците на генералните щабове на руската и на беларуската армия Валерий Герасимов и Александър Волфович са обсъдили по телефона военното сътрудничество, по-специално подготовката за тазгодишното учение "Славянско братство" и за стратегическото командно-щабно учение "Кавказ-2020", планирано на територията на Русия, посочи ТАСС.