Властите в Русия само уважават, но не признават изборите в Донецката и Луганската народни републики от 2 ноември, гръмнаха световните медии.

Това става ясно от изявление на Юрий Ушаков, помошник на президента Владимир Путин.

"Официалната позиция на Русия е изразена в краткото, но съдържателно изявление на Министерството на външните работи по повод изборите. Там се използва думата "уважаваме", каза Ушаков, цитиран от Интерфакс.

На уточняващ въпрос може ли да бъде поставен знак за равенство межзу "уважение" и "признаване" той отговори: "Това са различни думи. Думата "уважаваме" е специално избрана. Ние по принцип уважаваме волеизлиянието на гласувалите".

Западни политици заплашиха Русия с нови санкции, ако тя признае резултатите от изборите в двете самообявили се република. ЕС и САЩ смятат тези територии за част от Украйна.

Същевременно стана ясно, че Владимир Путин не планира в близко бъдеще срещи с новоизбраните лидери Александър Захарченко на Донецката народна република (ДНР) и Игор Плотницки ва Луганската народна република (ДНР). Новината съобщи прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков.