36-ото издание на празниците на изкуствата "Аполония" бе закрито със звезден концерт на група „Фондацията“. Специални гости на събитието бяха и обичаните музиканти Наско Пенев, Славин Славчев и Звездомир Керемедчиев. Групата представи любими на поколения българи песни и зарадва публиката с впечатляващо рок шоу.

"Фондацията", Иван Лечев и Кирил Маричков
Звездомир Керемедчиев-Звезди.
"Фондацията".

За поредна година "Аполония" представи разнообразна и цветна програма за всички почитатели на родното изкуство. Стотиците посетители имаха възможността да се насладят на над 30 културни събития – концерти, постановки и творби на едни от най-големите български и световни таланти.

 

„Благодарим на всички артисти, които бяха част от 36-ото издание на "Аполония" и направиха тези шест дни толкова специални. Също така искаме да изразим сърдечни благодарности и на всички гости, които за поредна година не пропуснаха да посетят Фестивала и да бъдат част от тези великолепни празници на изкуствата“, сподели Маргарита Димитрова, изпълнителен директор на фондация "Аполония".

Александрина Пендачанска, Зорница Иларионова и Георги Черкин, Влади Ампов–Графа, Любо Киров, Ицо Хазарта са само част от изключителните таланти, които заблестяха на музикалната сцена на амфитеатър "Аполония".

Александрина Пендачанска.

Любителите на изкуството успяха да се докоснат и до редица книги, филми и театри. Предпремиерно бяха представени постановките „Всички освен мен“ на Сатиричен театър „Алеко Константинов“ и „Портокаловата кожа“ на Общински театър „Възраждане“.

Наско Пенев.

Един от най-големите акценти на "Аполония 2020" беше Майсторският клас на големия оперен певец Орлин Анастасов. Участниците в него имаха уникалната възможност да бъдат част от програмата на фестивала със свой собствен концерт.

Тази година наградата „Аполон Токсофорс“ бе връчена на популярния и талантлив музикант Живко Петров за изключителен принос в развитието на българската култура и представянето ѝ зад граница.

Празници на изкуствата "Аполония" са най-големият дългогодишен и мащабен арт фестивал в България. Негов организатор е фондация "Аполония", създадена през 1991 г. Първото издание на фестивала се провежда през 1984 г. Ежегодно сцените на "Аполония" в Созопол привличат стотици артисти и хиляди любители на изкуството от България и света. Фестивалът има за цел да съхрани културните традиции, както и да подкрепи нови таланти в областта на всякакъв вид изкуства.

Още за "Аполония" можете на научите ТУК и на фейсбук страницата на фестивала.