Цвети Пиронкова отправи послание към българите на брифинга след загубата си от Серина Уилямс на четвъртфинал на Откритото първенство на САЩ по тенис. Снощи пловдивчанката отстъпи с 1:2 сета, след като поведе с 1:0.

"Посланието ми е, че човек винаги трябва да вярва в себе си, защото това всъщност е най-важното", рече Пиронкова, цитирана от tenniskafe.com, на въпрос какво би казала на своите сънародници като послание.

"Когато започне мачът, всеки от опонентите е подготвен физически, но мисля, че той се решава психологически. Трябва да бъдеш наистина подготвен за това. Вяра, много работа, много отдаденост, разбира се. Мисля, че това е добра комбинация“, добави Цвети, която се завърна на корта след повече от 3-годишно отсъствие.

Тя спечели първия сет, а във втория поведе с ранен пробив, но след това Серина Уилямс показа огромния си опит в такива битки, страхотна класа и физическа мощ.

"Да, определено мисля, че имах контрол над двубоя в първия сет. Правех всякакви удари, всичко се движеше в моя посока. Но очаквах, че това няма да продължи вечно. Очаквах, че тя ще опита да направи различни неща, ще вкара повече сила в ударите си - точно това и направи. Сервисът ѝ е невероятно оръжие.

Опитвах през цялото време да измисля нещо различно, но е много трудно срещу такава сила от другата страна. Не знам колко аса направи тя, но ги усетих като много. Мисля, че опитах всичко. Разбира се, имах своите шансове във втория сет, когато поведох с пробив. Сервисът ми обаче не издържа в този момент. Започнах и да се чувствам по-уморена. Все пак се борех до края, останах близо до победата“, каза най-добрата ни тенисистка.

Никой не очакваше такъв поход на Цвети в първия й турнир след завръщането в тура. В Ню Йорк тя записа четири победи, в които даде само един сет:

"Разбира се, имах своите съмнения преди първия мач, но нещата започнаха добре. Играх добре, чувствах се също по този начин. Усещах се уверена. Така че направих всичко, което можех, за да използвам тази възможност на максимум и да опитам да стигна колкото се може по-далеч. Мисля, че го постигнах.“

Тя отказа да прави сравнения между себе си и Григор Димитров кой е по-популярен в България - с неизменната усмивка на лицето си.

"Пътуването ми бе дълго, беше невероятно. Все още е. Просто се чувствам привилегирована да бъда в тази позиция и да играя своя любим спорт на такава голяма арена. Невероятно е.“

Така Пиронкова определи кариерата си, в която четвъртфиналът на US Open се нарежда до полуфинал и четвъртфинал на "Уимбълдън" и четвъртфинал на "Ролан Гарос".

Не си е поставяла очаквания за турнира в Ню Йорк, а това ще продължи и в близко бъдеще. Наясно е, че такива ще има.

Цветана говори и за сина си Александър - би искала той да пътува с нея, но това сега не е било възможно поради мерките срещу пандемията.

"Разбира се, че бих искала детето ми да е с мен, но заради настоящите обстоятелства решихме, че е по-добре и по-безопасно за него просто да остане у дома през тези две седмици, които бяха много предизвикателни. Животът в "балона" обаче беше добър за мен. Очаквах да е по-голямо изпитание, но не. Имахме всичко, тестваха ни редовно“, обясни тя.

И завърши с това, че се надява скоро отново да има зрители по турнирите:

"Бихме искали да има фенове по трибуните. Атмосферата щеше да е коренно различна.“