Излезе дългоочакваният трейлър на „Дюн“ – адаптацията на Дени Вилньов по научно-фантастичния роман на Франк Хърбърт от 1965 г. Това е първи поглед към света Аракис и гигантския пясъчен червей, който го обитава.

Новата адаптация отчасти се базира на трилогията от 1984 г. на Дейвид Линч и сериала от 2000 г. Историята от книгата на Хърбърт ще бъде разказана в два филма, първият от тях ще излезе на екран в края на тази година.

Действието се развива на пустинната планета Дюн. Атреидите – семейство, под чиято власт е планетата Каладан, получават покана към владенията им да се присъедини и Дюн. От фамилията подозират, че предложението е капан, но приемат, за да увеличат властта си. По пътя към законното управление те се изправят пред останалите аристократични семейства, за да защитят позицията си.

Режисьорът Дени Вилньов е стар познайник на почитателите на научно-фантастичния жанр – негови са „Блейд Рънър 2049“ и „Първи контакт“.

В актьорския състав са редица популярни имена – Тимоти Шаламе (в образа на Пол Атреидски), Ребека Фъргюсън, Оскар Айзък, Стелан Скарсгард, Зендая, Джейсън Момоа, Джош Бролин, Дейв Батиста и Хавиер Бардем.

Надеждите на студио „Уорнър брос“ са, че „Дюн“ ще се превърне в огромен франчайз – НВО Мах вече работи по предистория с работно заглавие „Дюн: Сестринството“, чието действие ще се развива около Бин Джезърит, изцяло женско общество.

„Дюн“ ще тръгне по световните екрани и у нас на 18 декември 2020 г.