Британският финансов министър Джордж Озбърн се похвали днес, че успял да намали двойно добавката от 2,1 милиарда евро, която ЕС иска от страната му до 1 декември. 

“Вместо да платим сметката, я намалихме двойно”, каза той пред репортери след съвет с колегите си в Брюксел. Премиерът Дейвид Камерън обяви, че отказва да плати добавката на последната среща на върха на ЕС в Брюксел на 23 и 24 октомври.

Намалението идва от отпадането на лихви, каза Озбърн. Той добави, че освен това страната му ще издължи парите на две вноски.

Комисарят по бюджета Кристалина Георгиева потвърди думите му малко по-късно, уточнявайки, че намалението ще стане по механизма на отстъпките, които Обединеното кралство ползва във вноските си в европейския бюджет.

Националните вноски на страните-членки са пропорционални на техния брутен национален доход на глава от населението. Всяка година те се коригират взависимост от растежа или намалението на тази величина.

"Когато има голяма корекция с кратък срок за плащане, това упражнява силен натиск върху националните финанси”, каза Георгиева. Тя поясни, че министрите са решили да изменят регламента, така че страните с големи увеличения да имат възможност да ги платят на части. Все още това решение трябва да се формализира юридически.

Заради изменения в методиката, с която Евростат изчислява БНД, тази година общото увеличение на националните вноски е безпрецедентно голямо – над 9 милиарда евро, каза Георгиева.