Смъртта на 28-годишен мъж се оказа техническа грешка.

В статистиката за разпространението на коронавируса в България за изминалото денонощие бяха отчетени 122-ма новозаразени и 10 починали. Сред тях и мъж на 28 години, без придружаващи заболявания. Това сочеха данните от Единния информационен портал.

В късния следобед обаче от Министерството на здравеопазването разпространиха съобщение, че мъжът е жив и даже вече здрав, а вкарването му с системата сред жертвите на COVID-19 било резултат от недоглеждане на служител на регионалната здравна инспекция в Стара Загора.

"След извършена проверка от Министерство на здравеопазването във връзка с информация в Информационната система за COVID-19 за починал 28-годишен мъж, беше установено:

Служител на регионалната здравна инспекция в Стара Загора е допуснал техническа грешка при актуализирането на статуса на пациента. 28-годишният мъж е успешно излекуван и изписан след болнично лечение.

РЗИ-Стара Загора поднася извиненията си на обществеността", написаха оттам.

Случаят обаче породи някои въпроси за контрола и коректността на внасяните в системата данни. След преустановяването на брифингите на Националния оперативен щаб Единният информационен портал стартира с гаф - рязък скок на броя за починалите и разминаване в данните на новозаразените, направените тестове и т. н., като зам.-министърката на здравеопазването Жени Начева тогава на спешен брифинг обясняваше, че има обобщаване и натрупване и на по-стара информация.

От средата на август прави впечатление тенденцията за рязък спад на броя на заразените - два-три пъти надолу, но същевременно висок е броят на починалите, на хоспитализираните и на намиращите се в интензивни отделения.