Папа Франциск коментира секса, храната и удовлетвореността от тях в новоиздадената книга на Карло Петрини ТеrraFutura, съставена от интервюта между италианския писател и светия отец, съобщи Insider.

"Удоволствието идва директно от Бог, нито е католическо, нито християнско, или каквото и да било друго, то просто е божествено", казва водачът на Католическата църква.

Според папата църквата винаги е осъждала "нечовешкото, грубо и просташко удоволствие", но от друга страна - винаги е приемала "човешкото простичко и морално удоволствие". Според него радостта от секса и яденето на добре приготвена храна са били жертва на църковния "свръхревностен морал" в миналото и смята, че това е "грешна интерпретация на християнското послание". Стигматизирането на сексуалната наслада "е причинило огромни щети, които се усещат и до днес". 

"Удоволствието от храната съществува, за да те поддържа здрав благодарение на яденето, както удоволствието от секса съществува, за да направи любовта по-красива и да гарантира продължаването на човешкия вид", казва папа Франциск.

Аржентинският отец свързва удоволствието с божествеността, давайки за пример датския драматичен филм "Празникът на Бабет", в който главната героиня приготвя много скъпа и богата вечеря, за да се отблагодари на своите домакини от паството, в което живее. 

През последните години папа Франциск до голяма степен промени облика на Католическата църква. Той назначи жени в Синода на епископите за пръв път в историята му, разсекрети дела за педофилия и отмени правилото за "папската тайна", участва в първата в историята среща между първосвещениците на Римокатолическата и Руската православна църка, както и стана първият папа, посетил Арабския полуостров.