Министерството на финансите капитулира напълно от своята тригодишна битка да въведе нови регулации върху контрола на оборотите на търговците в страната, използваки промени в правилата на работа за софтуерите за управление на продажбите или т.нар. СУПТО. 

Отказът от реформата е записан в предложението за промени в Закона за ДДС - вероятно един от най-променяните закони в последните няколко месеца. На практика другите текстовете на МФ предлагат някои основните технически промени по данъчната политика, повечето от които са транспониране на европейски правила и директиви. Че ведомството ще се откаже от спортните текстове за СУПТО в печално известната Наредба Н-18 стана ясно още по времето на мандата на бившия вече министър Владислав Горанов. Наследилият го на поста Кирил Ананиев обеща да продължи тази идея и от днес на портала за обществено обсъждане може да се види, че посоката е спазена. Неофициално МФ се отказва от реформата, заради антиправителствените протести, които текат повече от 2 месеца и в опит да не разгневява допълнително българския бизнес. Именно работодателите непримиримо обясняваха на НАП и МФ, че наредбата е неясна, хаотична, води до излишни разходи, до траен риск за интелектуалната им собственост и до опасност от излишни глоби.

За да бъде завършена операцията по заличаването на текстовете обаче - те трябва да бъдат приети от парламента. Нещо, което към момента изглежда сигурно.

Припомняме, че от момента на обявяване на реформата търговците в цялата страна и НАП проведоха стотици срещи, преговори, бяха написани стотици страници доклади и бяха пренаписани почти всички текстове от закона, но до ясно и разбираемо законодателство, което да внася допълнителен хаос в системата така и не се стигна. Самата наредба пък трябваше да влезе в сила на няколко пъти, но яростният отпор на бизнеса караше лично премиерът Борисов на няколко пъти да я отлага, за да стигнем до този момент, в който тя окончателно е обявена за "мъртва". 

В мотивите към отпадането на промените от МФ на практика признават, че въпреки всички усилия, срещи и разговори, до момента не е изградена стрикна система от текстове, които да аргументират адекватно наредбата. Напротив, казват от МФ, "все още са налице правила, които водят до противоречиви тълкувания на условията на закона и наредбата". 

Основният аргумент на МФ за промените по правилата за използване на СУПТО бяха, че търговците успяваха да заобиколят декларирането на продадените стоки през редица манипулации на софтуера на касовите си апарати и софтуера. Сега обаче МФ не просто се обявява за отпадане на собствената си идея, но и не предлага нищо ново.