Лаура Кьовеши, която е начело от близо година на службата на европейския главен прокурор, трябваше да отговаря на тежки въпроси по време на 25-минутното си интервю в HardTalk на Би Би Си с журналиста Стивън Сакър - за това какво е свършила новата европейска институция досега, какви са били методите на работа на оглавяваната от нея антикорупционна прокуратура в Румъния и дали тя се притеснява от тях.

Като интервюиращият заключи, че Кьовеши ще направи много хора нещастни, ако и в работата си като европейски главен прокурор действа с помощта на разузнавателни служби.

В самото начало тя беше попитана какво е направила, откакто е начело на новата европейска институция. А отговорът ѝ, че от ноември 2019 г. се формира администрацията, не удовлетвори водещия.

"Казвате ми, че след 9 месеца, все още не сте почнали да работите, занимавате се с администрацията?", попита той остро.

Обяснението на Кьовеши: "За да започнем да работим по случаи, трябва да изградим новата служба, да имаме всички вътрешни правила, всички прокурори и това не е решение, което един човек може да вземе, отговорност е на ЕК, ЕП, Съвета и националните власти". 

На 16 октомври м. г. назначението на Кьовеши на новия пост беше окончателно одобрено на заседание на председателя на Европарламента и лидерите на политическите групи.

Той не спести противоречивите оценки за работата на Кьовеши като ръководител на румънската антикорупционна прокуратура като отбеляза, че "когато напуснахте, бяхте всъщност уволнена от правителството, "Трансперънси интернешънъл" каза, че Румъния е по-зле, на 70-о място в света по отношение на корупцията (усещания за корупция - бел. ред), като е отстъпила назад и е втората най-корумпирана страна в Европа (в ЕС-бел. ред.) след България. Не изглежда честно, въпреки вашите усилия..."

"Когато говорим за изкореняване на корупцията или намаляването на нивото на корупция в дадена страна, не мисля, че отговорността е само на прокурорите. За да се бори този феномен, трябва да има цялостно усилие - от страна на прокурорите, превенция на корупцията, да има добри закони и прокурорите да имат достатъчно средства, за да разследват тези престъпления. Важно е да се каже, че нагласите на цялото общество също могат да допринесат да се увеличи нивото на корупция в дадена страна. Не е само като арестуваме или разследваме хора да решим проблема с корупцията в страните членки", отговори Кьовеши.

В интервюто Кьовеши обяснява, че по времето, когато е била ръководител на румънската антикорупционна прокуратура, е използвала информация от тайните служби, за да образува дела, но работата по разследването е била осъществявана от антикорупционните прокурори, а резултатите са били потвърждавани в съда. Тя е направила това уточнение на въпрос на Би Би Си дали ще използва същия метод и на сегашния си пост като европейски главен прокурор.

Румънският вестник "Адевърул", цитиран от БТА, отбелязва, че по време на интервюто на Кьовеши са били припомнени твърденията на редица румънски политици и бизнесмени, някои от тях с повдигнати обвинения от НДБК (Национална дирекция за борба с корупцията, органът, оглавяван от Кьовеши), според които тя е "фабрикувала" дела с помощта на Румънската служба за разузнаване.

На въпрос на Би Би Си дали съжалява за методите, които е използвала в Румъния, докато е оглавявала антикорупционната прокуратура на Румъния, Кьовеши отговаря:

"Не, не става дума за методи, а за работни договорености, съществуващи в онзи момент, базирани на законодателството. Получавахме информация от тайните служби и я използвахме, за да образуваме дела. Но е важно да се каже и да се изясни, че нашите разследвания са били правени от прокурори и полицаи, и че нито един служител на разузнаването не е работил по нашите случаи."

Интервюиращият отбелязва, че ако тя използва този метод и в работата си в Европейската главна прокуратура, "ще направи много хора нещастни".

"Всички случаи, по които съм работила в Румъния, са били потвърдени в съда. На европейско равнище ще работя в съответствие със законодателството, както съм го правила в Румъния през цялото време. Всичко, което са правили прокурорите по делата, е било проверявано в съда от съдиите", посочва Кьовеши.